Duurzame energie
Zonnepanelen geven duurzame energie. Goed voor het milieu en voor je portemonnee. Voor een optimale opbrengst zonne-energie is het reinigen van je zonnepanelen nodig. In dit artikel lees je onder andere waarom, wanneer en hoe je zonnepanelen kunt schoonmaken.
Zonnepanelen schoonmaken
Heb je zonnepanelen op je huis laten plaatsen? Dan heb je ongetwijfeld een aantal vragen. In dit artikel gaan wij in op de volgende vragen:
-
Waarom moet je zonnepanelen schoonmaken?
- Spoelt de regen zonnepanelen schoon?
- Hoe kun je zonnepanelen schoonmaken?
- Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?
- Wanneer reinig je jouw zonnepanelen?
Voordelen van zonnepanelen
Zonnepanelen hebben interessante voordelen:
- Duurzaam, dus goed voor het milieu
- Lagere energielasten
- Sommige gemeenten geven een subsidie
- Lever je stroom aan je energieleverancier, dan kun je de BTW aftrekken
Er zijn wel 2 vereisten aan deze voordelen, namelijk:
- Een investering
- Je moet de panelen schoonhouden voor een optimale opbrengst van zonne-energie
Waarom moet je zonnepanelen schoonmaken?
Zonnepanelen werken op zonne-energie. Vuil en aanslag hechten aan de panelen, hierdoor komt er minder energie op de zonnecellen. Gevolg: minder opbrengst zonne-energie. Zonde. Voor een optimaal rendement is het schoonmaken van je zonnepanelen noodzakelijk.
Een logische vraag is: Spoelt het regenwater mijn zonnepanelen schoon? Gedeeltelijk wel. Stof verdwijnt. Maar hardnekkig vuil zoals vogelpoep gaat niet weg. En dat betekent een rendementsverlies. Uit onderzoek blijkt dat schone panelen zo’n 3% meer rendement opleveren.
Hoe zonnepanelen schoonmaken? 10 tips
Schoonmaken voor een optimaal rendement dus. Hoe pak je dat aan? Ga aan de slag met de volgende 10 tips voor schone zonnepanelen met een optimaal rendement:
- Schuin dak? Ga alleen het dak op met valbeveiliging. Is de plek moeilijk bereikbaar of voelt het niet veilig? Schakel een professionele schoonmaker in
- Controleer regelmatig, zo’n drie keer per jaar, je zonnepanelen op hardnekkig vuil
- Schakel voor het schoonmaken de installatie uit
- Verwijder alle droge materialen van de panelen. Bladeren bijvoorbeeld
- Gebruik bij voorkeur regenwater of gedemineraliseerd water. Dit water is minder hard dan leidingwater
- Reinig de panelen met water, een zachte spons en een zachte doek
- Gebruik geen schurende middelen, agressieve schoonmaakmiddelen of krassende producten zoals een schuurspons of een hogedrukreiniger
- Zonnepanelen maak je schoon bij bewolkt weer en als het niet te warm is. Dus als de zonnestraling minimaal is. Bijvoorbeeld ’s avonds of ’s morgens. Zo hebben de panelen geen hoge voltages en worden ze niet te warm. Veilig voor jou en de panelen kunnen door het temperatuurverschil tussen het water en de panelen zelf niet barsten
- Laat de zonnepanelen na het schoonmaken natuurlijk opdrogen. Als je ze met een doek droog kan het schuren. Hierdoor kunnen krassen ontstaan
- Leun niet op de panelen
Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?
Hoe vaak je de zonnepanelen moet schoonmaken, hangt af van de plek. Panelen op schuine daken spoelen grotendeels door het regenwater schoon. Bij platte daken en zonnepanelen in boomrijke gebieden is dat anders. Plan bij schuine daken één keer in de vijf jaar de schoonmaak van de panelen. Houd bij platte daken één keer per jaar aan. Woon je in een boomrijke omgeving, controleer dan je zonnepanelen een aantal keer per jaar op hardnekkig vuil zoals vogelpoep.
Wanneer zonnepanelen reinigen?
De lente is beste tijd om je panelen schoon te maken. Zo spoel je voor de zomer begint, de periode met de meeste zonuren, het vuil van de winter weg. Je zonnepanelen zijn dan schoon in de periode waarin je de meeste stroom kunt opwekken.
Zonnepanelen reinigen: doe dit niet!
Tot slot nog een overzicht met wat je niet moet doen bij het reinigen van de panelen. Gebruik geen:
- Hogedrukreiniger
- Schuurspons of andere schurende middelen
- Bijtende/agressieve schoonmaakmiddelen
- Zout water
- Ammoniak
- Ga ook niet op de panelen staan, zitten of leunen
Zonnepanelen verzekeren
Gaat er ondanks alle tips toch iets mis? Met onze Woonhuisverzekering zijn je zonnepanelen meeverzekerd voor schade door brand, wind en storm, neerslag en bliksem, áls ze op je polisblad staan. Doorgeven dat je zonnepanelen hebt geplaatst, is dus nodig. Je zonnepanelen zijn vanaf het moment dat ze zijn geplaatst niet vanzelf meeverzekerd. Neem je zonnepanelen op je huis? Neem dan even contact met ons op, zodat we ervoor kunnen zorgen dat ze meeverzekerd zijn. Wees gerust, dat kost je geen fortuin. Je betaalt slechts een beetje meer premie voor extra zekerheid.