Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Zorgverzekering, blijf ik of ga ik ?

01 dec 2016

We mogen met zijn allen wisselen van zorgverzekering! Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je je gaat oriënteren? Welke informatie is belangrijk maar vooral: wat is nou echt belangrijk voor jou? We zetten een aantal zaken voor je op een rijtje.

Door Sophia

Zorgprinses

Over Sophia

​Basisverzekering

In Nederland is iedereen boven de 18 jaar verplicht om een basisverzekering af te sluiten, daarom mag geen enkele verzekeraar je weigeren als je een basisverzekering wilt afsluiten. De overheid bepaalt ieder jaar de inhoud van de basisverzekering en daardoor is de zorg die onder de basisverzekering valt (en vergoeding van deze zorg) bij iedere verzekeraar hetzelfde. Het basispakket dekt de kosten voor zorg zoals huisartsenzorg, ziekenhuiszorg, psychiatrie of kosten vanuit de apotheek. Bekijk de website van de Rijksoverheid  om te zien welke zorg in de basisverzekering zit. Ben je 17 jaar? Dan moet je in het jaar dat je 18 bent je zorgverzekering afsluiten. Tot je 18e jaar ben je namelijk gratis meeverzekerd op de polis van één van je ouders.

Aanvullende zorgverzekering

Je bent niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar. Een verzekeraar mag je dan ook weigeren voor een aanvullende zorgverzekering op basis van je gezondheid. Wist je dat je daarom ook niet bij dezelfde zorgverzekering je basis en je aanvullende verzekering hoeft af te sluiten? Het kan natuurlijk wel handig zijn, maar dit is niet verplicht.

Een aanvullende verzekering sluit je vaak af als je gebruik moet maken van zorg die niet of nauwelijks door de basisverzekering wordt vergoedt (zoals fysiotherapie, tandarts of kraamzorg). Vaak weet je dan ook al van tevoren dat je gebruik gaat maken van deze zorg en kun je dus proberen een inschatting te maken van de hoogte van vergoeding. Bedenk wel goed of de kosten van de premie opwegen tegen de kosten van de zorg die je gaat gebruiken. Een bezoekje aan de tandarts kost soms maar € 30 en dan is het misschien zonde om een heel jaar premie te betalen voor dit ene bezoekje.

Zorgkeuze

Natura-, combinatie-, en restitutiepolissen. We kunnen ons voorstellen dat dit lastige begrippen zijn als je je maar een paar weken van het jaar verdiept in zorgverzekeringen. Het verschil in deze polissen ligt in de keuzevrijheid van het kiezen van een zorgverlener, en daarbij de hoogte van de vergoeding.

Restitutiepolis

Met een restitutiepolis krijg je alle zorgkosten vergoed bij alle zorgverleners, mét of zónder contract tussen de zorgverzekeraar en de zorgverlener (met uitzondering van extreem hoge tarieven).

Naturapolis

Bij een naturapolis worden zorgverleners en ziekenhuizen vergoed waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft, en als de zorgverzekeraar geen contract heeft dan heb je een grote kans dat je moet bijbetalen.

Combinatiepolis

Bij een combinatiepolis krijg je bij gecontracteerde zorgverleners het volledige bedrag vergoed, en bij niet-gecontracteerde zorgverleners een vastgesteld tarief. Vaak is dit het tarief wat ook is afgesproken met de gecontracteerde zorgverleners.

Verschil tussen polissen

Wil je zelf iedere zorgverlener (fysiotherapeut, ergotherapeut, kraamzorg etc) te kunnen kiezen zonder na te hoeven denken over de vergoeding van kosten? Dan kun je het beste kijken naar restitutiepolissen. Als je bijvoorbeeld veel gebruik maakt van zorg, kan je hier veel gemak van hebben. De maandpremie van restitutiepolissen is vaak hoger dan die van andere polissen.

Maar vind je het alleen belangrijk dat (bepaalde) ziekenhuizen bij jou in de buurt gecontracteerd zijn? Of vind je deze keuzevrijheid helemaal niet zo belangrijk? Dan zijn natura- en combinatiepolissen wellicht beter om naar de kijken. Deze polissen hebben vaak ook een lagere maandpremie.

Eigen risico

De Rijksoverheid heeft bepaald dat je over de zorg uit de basisverzekering een eigen risico moet betalen. Voor 2017 is het verplicht eigen risico € 385, dit betekent dus dat je de eerste € 385 aan zorgkosten zelf moet betalen. Het eigen risico is alleen van toepassing voor zorg die wordt vergoedt uit de basisverzekering, voor zorg die wordt vergoedt uit de aanvullende verzekering is geen eigen risico van toepassing. Het ingewikkelde is nu alleen dat niet voor iedere zorg die wordt vergoedt uit de basisverzekering, je eerst eigen risico moet betalen. Huisartsenzorg valt bijvoorbeeld wel onder het basispakket, maar als je naar de huisarts gaat hoef je geen eigen risico te betalen. Lastig hè! Lees meer over welke zorgsoorten je geen eigen risico hoeft te betalen.

Vrijwillig eigen risico

Je kan ervoor kiezen om je verplicht eigen risico te verhogen tot een maximum van € 885. Je ontvangt per zorgverzekering een verschillend percentage aan korting als je je eigen risico verhoogt, en dit kan oplopen van € 250 tot € 300 per jaar. Sommigen weten van tevoren al dat zij veel zorg uit de basisverzekering zullen verbruiken (en dus het eigen risico volledig zullen verbruiken). Dan is het niet handig om je eigen risico te verhogen voor korting op de basispremie. Maar ben je bijvoorbeeld al jaren gezond, en denk je dat je volgend jaar weinig tot geen zorg zal verbruiken? Dan kun je overwegen om je verplicht eigen risico te verhogen. Je neemt dan wel (letterlijk en figuurlijk) een risico als je iets overkomt en je zorg nodig hebt omdat je dan opeens een hele hoge rekening kan krijgen. Als je niet zeker weet of je dit kunt betalen (mocht je zorg nodig hebben) dan is het beter om je eigen risico niet te verhogen.

Betalen eigen risico

Je kan bij veel zorgverzekeraars ervoor kiezen om je verplicht eigen risico (€ 385) vooraf in termijnen te betalen. Dan betaal je een vast bedrag (vaak wordt het gedeeld door tien termijnen) bovenop je maandpremie. Zo voorkom je in één keer een hoge rekening! Let wel op: je kan dit aangeven tot en met 31 december 2016. Je kan niet halverwege het jaar aangeven dat je je verplicht eigen risico vooraf in termijnen wilt betalen.

Kiezen van jouw zorgverzekering

Wist je dat je eigenlijk tot en met 31 januari 2017 de tijd hebt om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten? Je kan dus nog een maandje langer nadenken over welke zorgverzekering goed bij jou past. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in. Je moet dan wel uiterlijk 31 december 2016 je huidige zorgverzekering opzeggen!


Door Sophia

Zorgprinses

Over Sophia