Rhesus Negatief
Ik heb een rhesus negatieve bloedgroep. Dat betekent dat ik geen eigenschap D op de celwand van de rode bloedlichaampjes heb. In simpele taal? Ik heb een stofje in mijn bloed niet, wat veel mensen wel hebben. Ongeveer 85% van de bevolking heeft namelijk een rhesus-positieve bloedgroep. Of ik me anders voel? Nee, ik merk er niets van. Maar de baby kan wel een rhesus-positieve bloedgroep krijgen.
Als een rhesus (D)-negatieve zwangere vrouw een rhesus (D)-positief kind verwacht, kan deze rhesus (D)-factor van het kind aanleiding zijn tot het vormen van antistoffen door de moeder. Tijdens de zwangerschap, maar vooral tijdens de geboorte kunnen rode bloedcellen van het kind in de bloedbaan van de moeder terechtkomen. Omdat het lichaam van de moeder deze rhesus (D)-positieve rode bloedcellen als vreemd herkent, maakt het rhesus (D)-antistoffen aan. Dit gebeurt meestal pas na de bevalling. Daarom is de kans op problemen bij het eerste kind klein.
Afweer
Tijdens een zwangerschap geeft de moeder via de placenta antistoffen aan haar ongeboren kind. Op die manier krijgt het kind de eerste afweer tegen allerlei ziekten via de moeder. Wanneer de moeder tijdens een vorige zwangerschap rhesus (D)-antistoffen heeft aangemaakt, blijven deze in haar bloed aanwezig en kunnen ze bij een volgende zwangerschap via de placenta in de bloedsomloop van het (ongeboren) kind komen. Hierdoor kunnen dan problemen ontstaan wanneer zij een rhesus (D)-positief kind verwacht. Deze antistoffen van de moeder breken de rode bloedcellen van de baby af en zo krijgt jouw baby bloedarmoede.
Rhesusziekte
Het (ongeboren) kind kan hierdoor ziek worden, soms zo ernstig dat zelfs een bloedtransfusie in de baarmoeder nodig is. Na de geboorte kan de baby ziek worden door de afbraakproducten van het bloed. De baby ziet dan erg geel. Dit noemen we rhesusziekte. Het is dan belangrijk om deze afbraakproducten uit het bloed te verwijderen. Dit kan door het kind te behandelen met UV-licht (eigenlijk een soort zonnebank). In ernstige gevallen moet al het bloed vervangen worden door middel van een zogenaamde wisseltransfusie.
Gelukkig kan rhesusziekte worden voorkomen. Hiervoor krijgen rhesus (D)-negatieve vrouwen tijdens de 30ste week van de zwangerschap en na de geboorte, als het kind rhesus (D)-positief blijkt te zijn, de rhesusprik.
Heb je een positieve bloedgroep? Dan maakt het niet uit of jouw kindje een positieve of een negatieve bloedgroep heeft.
De rhesusprik
De rhesusprik bevat antistoffen die de rhesus (D)-positieve rode bloedcellen van het kind, die mogelijk in de bloedbaan van de moeder zijn gekomen, opruimen. Hierdoor heeft het lichaam van de moeder geen tijd om de rode bloedcellen van haar kind als lichaamsvreemd te herkennen. Daarom maakt ze geen antistoffen aan en wordt rhesusziekte voorkomen. Dankzij de huidige methoden om rhesusziekte te voorkomen en te behandelen is de ziekte nog maar zelden dodelijk voor het kind.
Vergoeding
De rhesusprik wordt vergoed vanuit de basisverzekering en valt niet onder het eigen risico.