Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Diagnose-behandelcombinatie​​​​

​​Als je in het ziekenhuis bent geweest zijn er kosten gemaakt. Op deze pagina leggen we uit hoe het ziekenhuis de kosten verzamelt en bij de verzekeraar in rekening brengt. Na een bezoek aan het ziekenhuis kan het soms langer duren voordat je een rekening van het eigen risico ontvangt. Ook leggen we aan je uit hoe dat kan.​​

​​Wat is een DBC?

Ziekenhuizen verzamelen alle kosten die te maken hebben met je ziekenhuisbezoeken en behandelingen in één rekening: de diagnose-behandelcombinatie (DBC). Ook binnen de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ) worden DBC's gebruikt.

Hoe werkt een DBC?

Bij het eerste contactmoment met een behandelaar wordt een DBC geopend. Dit contactmoment is bijvoorbeeld een telefonisch consult of een afspraak in het ziekenhuis.

Een DBC wordt maximaal 120 dagen na het openen gesloten. Duurt de behandeling langer? Of blijf je onder controle? Dan wordt er een vervolg-DBC geopend. De startdatum van de vervolg-DBC sluit altijd direct aan op de sluitdatum van de vorige DBC. Dit zegt dus bijvoorbeeld niets over wanneer je zelf in het ziekenhuis was. Ook een vervolg-DBC wordt na maximaal 120 dagen gesloten.

Wat zit er in een DBC?

In een DBC staan alle stappen die nodig zijn om een aandoening of ziekte te onderzoeken of te behandelen:

  1. De diagnose van een specialist
  2. Onderzoeken en behandelingen
  3. Nacontrole (als dit nodig is)

In je declaratieoverzicht op Mijn Zorgverzekering​ vind je terug welke DBC bij ons gedeclareerd is en welke zorg hier onder valt.

Hoe zit het met het eigen risico?

Na het sluiten van de DBC wordt de rekening naar de zorgverzekeraar gestuurd. De zorgverzekeraar verrekent deze rekening met je eventuele openstaande eigen risico ​ van het jaar waarin de DBC geopend is. Is je eigen risico van dat jaar al verbruikt? Dan ontvang je hiervoor geen rekening meer.

Is er een vervolg-DBC? Dan verrekent de zorgverzekeraar de rekening met je eventuele openstaande eigen risico van het jaar waarin de vervolg-DBC geopend is.

Heb je na langere tijd een rekening van ons ontvangen?

Een DBC kan 120 dagen openstaan. Daarom duurt het soms wat langer tot wij de rekening van het ziekenhuis ontvangen. Is je behandeling eerder klaar? Ook dan wordt de DBC soms pas na 120 dagen gesloten. Pas als wij de rekening ontvangen hebben kunnen we deze verwerken. Hierna verrekenen we de rekening met je eventuele openstaande risico en sturen wij je een rekening van je eigen risico.

​​​​