- 4 personen
- 30+ minuten
- voorgerecht
Ingrediënten
- 250 gram kastanje champignons
- 2 – 3 blokjes champignon bouillon (naar smaak)
- 3 takjes verse tijm (meer naar smaak)
- 250 ml plantaardig alternatief voor room, bijvoorbeeld Alpro soja cuisine
Garnering
Bereiding
- Snipper de ui, snijd de kastanje champignons in plakjes en de oesterzwammen in blokjes. Kook ondertussen 1 L water, doe dit in een aparte maatbeker en voeg de bouillon blokjes toe.
- Pers de tenen knoflook uit boven een pan met daarin een scheutje olijfolie. Voeg de ui toe en bak tot alles glanzend is. Voeg daarna de kastanje champignons toe, het eekhoorntjesbrood, de tijm toe. Bak voor 5 minuten.
Tip: de soep wordt extra mooi als je de soep mooi garneert. Vis daarom met een lepel een stuk of 10 champignon schijfjes uit de pan voor de garnering. Wanneer de soep in de kommen zit, kun je de schijfjes mooi neerleggen samen met de andere garneringen.
- Wanneer alles goed gebakken is zeef je ongeveer 3 – 4 el bloem boven de pan. Roer het geheel goed door. Bak de bloem enkele minuutjes mee zodat het geheel goed gaar wordt.
- Voeg daarna de bouillon toe aan de pan. Met een handgarde mix je het geheel zodat er geen klontjes ontstaan. Wanneer het een mooie gladde soep is, voeg je ca. 230 ml plantaardig alternatief voor room toe en mix je het geheel nogmaals. Je hoeft de soep dus niet te pureren. Houdt een bodempje, ca. 20 ml plantaardige room over voor de garnering.
- Laat de soep al roerend een half uurtje pruttelen.
- Haal de soep van het vuur en verdeel gelijkmatig over de kommen. Ter garnering kun je een scheutje plantaardig alternatief voor kookroom, de champignonschijfjes, croutons en verse peterselie gebruiken.
Tip
Deze soep is een lekker en makkelijk voorgerecht. Je maakt het jezelf nog makkelijker als je de soep een dag voor het kerstdiner maakt. Je kunt de soep prima in de koelkast bewaren.