- 4 personen
- 30+ minuten voorbereiden & 30 minuten oventijd
- nagerecht
Ingrediënten
- 1 eetlepel vanille extract
- bramen (een paar ter decoratie)
- 3 tot 5 eetlepels bramen-/bosbessenjam
- tijmsiroop: in de winkel. Of zelf maken: water, 40g tijm en 350g suiker
Bereiding
- Doe de 4 eieren in een vetvrije beslagkom. Klop deze luchtig met een (elektrische) garde, mixer of gewone garde. Na een paar minuten voeg je de vanille extract en kokosbloesemsuiker toe. Klop alles nog een keer goed door. Voeg ook vast een scheutje tijmsiroop toe en de blaadjes van 2 takjes tijm en voeg het sap van twee limoenen toe.
- In een aparte kom roer je 1 bakje roomkaas alvast goed door. Dit zorgt ervoor dat het wat losser komt. Als het wat vloeibaarder is kun je het bij de grote mengkom toevoegen. Klop het geheel door tot het gemixt is. Klopt niet te lang, dan verlies je de luchtigheid van de opgeklopte ei.
- Pak de amandelmeel en voeg deze toe aan het mengsel in de beslagkom. Ook hierbij, mix het geheel door maar blijf niet te lang roeren of kloppen om de luchtigheid in het beslag te houden. Als laatste kun je de blauwe bessen toevoegen. Mix door elkaar en je beslag is ready.
Tip: gebruik verse blauwe bessen. Bevroren blauwe bessen geven veel kleur af. Als je dit door je beslag roert kan de taart grijzig worden. Doet niets af aan de smaak, maar voor het oog zijn verse blauwe bessen beter.
- Pak een ingevette bakvorm (23cm) met een laagje bakpapier. Giet het beslag hierin en zet de taartbasis voor 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Tip: je kunt ook kleinere bakvormen of een cake vorm gebruiken. Wanneer je die gebruikt is het belangrijk om te checken of de taart gaar is. Die kun je doen met een satéprikker. Prik de prikker erin, komt hij schoon terug dan is de cake gaar. Zit er beslag aan de prikker, laat de taart dan nog even in de oven staan.
Aan de slag met de icing:
- Pak een vetvrije kom en klop de verse slagroom lobbig. Voeg de poedersuiker toe wanneer de slagroom al opgeklopt is. Mix dit door de slagroom heen.
- Daarna voeg je 1 pakje Roomkaas light toe. Ook deze keer is het belangrijk dat je de Roomkaas light goed doorroert zodat het een wat minder vaste massa is. Mix alles tot het een mooi lobbig geheel is.
- Haal ondertussen de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen voordat je hem decoreert met de icing. Dit is belangrijk, anders dan ‘smelt’ de icing van de taart.
- Als de taart goed afgekoeld is smeer je er eerst een laagje (suikervrije) bramen / bosbessenjam naar keuze overheen. Daarbovenop doe je de icing. Je kun de icing met de achterkant van een lepel mooi verdelen en gladstrijken over de taart. Icing kun je zo veel je wilt naar smaak toevoegen.
Tijd om te decoreren:
- Zigzag wat tijmsiroop over de taart (naar smaak), daarna kun je wat losse tijmtakjes in een ronde over de taart draperen. Daarna kun je wat limoenschaafsel, overige blauwe bessen en bramen gebruiken ter decoratie. Tada!
Tip
Tijmsiroop kun je kopen, maar ook zelf maken (pas op: dit recept is niet vrij van geraffineerde suikers). Kook ongeveer 40 gram tijm takjes in een 400 milliliter water voor een half uurtje. Zeef daarna het mengsel om alle blaadjes en takjes eruit te filteren en kook het gezeefde mengsel daarna nogmaals met 350 gram suiker. Laat het geheel goed indikken en bewaar het in een goed afsluitbare glazen fles.