Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 12 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat

​Stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? Begeleiding verhoogt de kans op succes. Maar je kunt zelf ook veel doen. Op deze pagina vind je handige apps en wat je vergoed krijgt voor stoppen met roken.

Waarom stoppen met roken loont!

Bijna een kwart van de mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken, haalt zijn 65ste verjaardag niet. Uit nieuw onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat de levensverwachting van zulke zware rokers gemiddeld dertien jaar korter is dan van nooit-rokers.

Stoppen met roken loont, schrijven de onderzoekers. Ex-rokers die voor hun 35ste zijn gestopt, hebben een vergelijkbare levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.

Handige apps

We hebben een paar handige apps voor je op een rij gezet. Deze kunnen helpen bij het stoppen met roken!

Lukt het je niet alleen met deze apps? Dan kan je ook altijd nog naar de huisarts voor een volledig programma. Hieronder lees je wat je kan doen en of het vergoed wordt.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Je kunt een stoppen-met-rokenprogramma volgen bij de huisarts. In dit geval vallen de kosten van de huisarts buiten het eigen risico.

Daarnaast kun je 1 keer per kalenderjaar een stoppen-met-rokenprogramma volgen bij overige zorgverleners uit de eerstelijnszorg. Denk aan een verloskundige of een gezondheidszorgpsycholoog. Deze programma’s zijn geen huisartsenzorg en vallen wel binnen het eigen risico. Het is belangrijk dat je deze laatste programma’s volgt bij een zorgverlener die hier de juiste kwalificaties voor heeft. Je kunt de meerderheid van gekwalificeerde zorgverleners vinden op de website www.ikstopnu.nl.

Geneesmiddelen

Nicotinevervangende middelen en geneesmiddelen vergoeden wij alleen als ze onderdeel zijn van het stoppen-met-rokenprogramma, ter ondersteuning van de gedragsverandering. Let op, deze vallen wel onder je eigen risico.

De geneesmiddelen moeten zijn voorgeschreven door de behandelend arts, medisch specialist, verloskundige of verpleegkundig specialist. Nicotinevervangende middelen kun je alleen bij een apotheek halen met een door jouw behandelaar ingevuld aanvraagformulier ‘stoppen met roken’ of wanneer de huisarts dit voorschrijft met een speciale code op het recept.