Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

​Stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? Begeleiding verhoogt de kans op succes. Maar je kunt zelf ook veel doen. Op deze pagina vind je handige apps en wat je vergoed krijgt voor stoppen met roken.

Waarom stoppen met roken loont!

Bijna een kwart van de mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken, haalt zijn 65ste verjaardag niet. Uit onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat de levensverwachting van zulke zware rokers gemiddeld dertien jaar korter is dan van nooit-rokers.

Stoppen met roken loont, schrijven de onderzoekers. Ex-rokers die voor hun 35ste zijn gestopt, hebben een vergelijkbare levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.

Handige apps

We hebben een paar handige apps voor je op een rij gezet. Deze kunnen helpen bij het stoppen met roken!

Lukt het je niet alleen met deze apps? Dan kan je ook altijd nog naar de huisarts of een andere zorgverlener voor een stoppen-met-roken-begeleiding. Hieronder lees je wat je kan doen en of het vergoed wordt.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Je kunt een stoppen-met-rokenprogramma volgen bij de huisarts. In dit geval vallen de kosten van de huisarts buiten het eigen risico.

Daarnaast kun je 1 keer per kalenderjaar een stoppen-met-rokenbegeleiding volgen bij overige zorgverleners uit de eerstelijnszorg. Denk aan een verloskundige of een gezondheidszorgpsycholoog. De kosten voor deze begeleiding vallen ook buiten het eigen risico. Het is belangrijk dat je deze laatste begeleiding volgt bij een zorgverlener die hier de juiste kwalificaties voor heeft. Je kunt gekwalificeerde zorgverleners vinden op de website www.ikstopnu.nl.

Geneesmiddelen

Nicotinevervangende middelen en geneesmiddelen vergoeden wij alleen als ze onderdeel zijn van het stoppen-met-rokenprogramma, ter ondersteuning van de gedragsverandering. Als dit het geval is, dan vallen de kosten van deze nicotinevervangende middelen en geneesmiddelen niet onder je eigen risico. De nicotinevervangende middelen en geneesmiddelen moeten zijn voorgeschreven door de behandelend arts, medisch specialist, verloskundige of verpleegkundig specialist. Nicotinevervangende middelen en geneesmiddelen kun je alleen bij een apotheek halen met een door jouw voorschrijver ingevuld landelijk uniform aanvraagformulier ‘stop​pen met roken​’. Als de huisarts deze nicotinevervangende middelen en geneesmiddelen voorschrijft, dan kan dit ook met een recept voorzien van de code 'SMR'. Je apotheek moet de nicotinevervangende middelen en geneesmiddelen rechtstreeks bij ons declareren.