Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Ditzo Vrije Keuze vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverlener

Ditzo heeft ruim 40.000 zorgverleners en leveranciers gecontracteerd. Dat zijn bijna alle zorgverleners en leveranciers in Nederland. Als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, dan heeft dat veel voordelen.

De Vrije Keuze basisverzekering is een combinatieverzekering en geen restitutieverzekering. Bij Ditzo Vrije Keuze bieden we bij een niet-contracteerde zorgverlener dezelfde vergoeding als we hebben afgesproken met een gecontracteerde zorgverlener. Bij een restitutieverzekering kan deze vergoeding nog hoger liggen dan dit tarief.

​Kiezen voor een niet-gecontracteerde zorgverlener

Als je naar een zorgverlener gaat waar wij geen afspraken mee hebben gemaakt, krijg je het door ons vastgestelde maximale tarief vergoed. Dit tarief is gelijk aan de vergoeding die we bij een vergelijkbare zorgaanbieder met een overeenkomst zouden betalen, voor dezelfde zorg. Zo behandelen we iedere zorgaanbieder gelijk of deze een contract heeft of niet en zorgen we er voor dat zorgaanbieders niet een te hoge vergoeding vragen vergeleken met de markt. Dit helpt ons om de zorg en premie betaalbaar te houden voor nu en de toekomst.

De vergoeding zal in elk geval nooit lager zijn dan het laagste tarief zoals we dat met vergelijkbare zorgaanbieders hebben afgesproken die wel met ons een overeenkomst hebben afgesloten. Is je nota van de zorgaanbieder hoger dan het door ons vastgestelde maximale tarief? Dan kan dit betekenen dat jouw zorgaanbieder jou een gedeelte van de rekening zelf laat betalen. Dit hoeft niet altijd; je zorgaanbieder kan er ook voor kiezen om het resterende bedrag niet in rekening te brengen. De zorgaanbieder is wettelijk verplicht om je voorafgaand aan de behandeling te informeren over welke kosten je kan verwachten. Je kan voor een behandeling ook altijd eerst checken wat de maximale vergoeding is. Zo kom je dus nooit voor onverwachte kosten te staan.

We kennen enkele uitzonderingen waarbij je een lagere vergoeding krijgt bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, namelijk:

  • Geestelijke gezondheidszorg, maximaal 85% van het gemiddeld gecontracteerde tarief
  • Zelfstandige behandelcentra, maximaal 80% van het gemiddeld gecontracteerde tarief
  • Wijkverpleging, maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerde tarief

Onze vastgestelde maximale tarieven vind je hier en op deze pagina vind je ook precies terug wat je vergoed krijgt. Wil je naar een ggz-instelling, een Zelfstandig Behandelcentrum (ZBC) voor revalidatie, een aanbieder van verpleging of verzorging​​ of een leverancier van hulpmiddelen die niet gecontracteerd is? Dan vragen wij je om voor je behandeling start een aanvraag bij ons in te dienen.

Wil je meer weten over waarom wij wel of geen contracten afsluiten met zorgaanbieders? Lees dan ons blog.

Zoek een zorgverlener

Ga je liever naar een zorgverlener waar wij een contract mee hebben? Via onze handige zorgzoeker vind je snel een zorgverlener bij jou in de buurt.

Wat als jouw zorgaanbieder geen contract heeft

Je hebt bij Ditzo een combinatiepolis met vrije zorgkeuze dus je kunt ook bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders terecht. Je kunt de vergoeding die je krijgt vinden via onze Zorgzoeker. Als je ziet dat een zorgaanbieder nog niet gecontracteerd is kan het zijn dat wij nog in onderhandeling zijn met deze zorgaanbieder. Het kan zijn dat wij tijdens de overstapperiode nog niet met alle zorgaanbieders een contract hebben afgesloten. Zodra een contract is afgesloten tonen wij dit in het overzicht. Als wij uiteindelijk geen contract met de zorgaanbieder afsluiten, vergoeden wij de behandeling tot maximaal het door ons bepaalde maximale tarief. Behalve bij ziekenhuizen, daarbij garanderen wij dat je jouw behandeling het volledige tarief vergoed krijgt zolang deze valt onder de voorwaarden van de basisverzekering.

In de Zorgzoeker vindt je duidelijk de contractperiode per zorgaanbieder. De contractperiode verwijst naar het jaar waarop het contract geldig is. Gedurende deze periode wordt de zorg volgens de voorwaarden uit het contract geleverd.​