Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

3 keuzes om de hoogte van je zorgpremie te bepalen

Restitutiepolis, gespreid betalen van het eigen risico en aanvullende dekking, het zijn zomaar wat woorden die jij tegenkomt bij het kiezen van je zorgverzekering. Wij begrijpen dat het niet altijd makkelijk is om de juiste keuze te maken. In dit blog helpen we je graag op weg. Hieronder leggen we uit welke keuzes je kan maken voor je zorgverzekering. Ook leggen we uit waarom het soms juist voordelig kan zijn om een uitgebreidere dekking te kiezen.

Keuze 1: Een natura- of een combinatiepolis

Voordat je een verzekering kiest moet je weten dat er meestal 2 soorten verzekeringen zijn: de natura- en de restitutiepolis. Bij Ditzo doen wij het net iets anders: bij ons kan je kiezen uit een natura- en een combinatiepolis. Heb je een combinatiepolis? Dan krijg je een hogere vergoeding als je zorg gebruikt bij zorgverleners zonder contract. Bij zorgverleners met contract vergoeden wij bij beide verzekeringen hetzelfde. Check dus goed of de zorgverlener een contract heeft met Ditzo. Je kunt deze informatie vinden in onze Zorgzoeker.

Wat is de voordelige keuze?

Kun je beter kiezen voor een combinatiepolis, of toch liever voor een naturapolis? Dit hangt vooral af of jij heel graag door één bepaalde zorgverlener, of praktijk wordt geholpen. En of deze zorgverlener een contract met ons heeft. De premie voor de Goede Keuze naturapolis is lager, maar geeft ook een lagere vergoeding bij een zorgverlener zonder contract. Met een Vrije Keuze combinatiepolis betaal je een hogere premie, maar heb je de zekerheid van altijd een hogere vergoeding. Dus ook bij een zorgverlener zonder contract.

Ditzo Vrije Keuze en Ditzo Goede Keuze

De belangrijkste kenmerken van beide verzekeringen staan hieronder voor je op een rij:

Vrije Keuze (combinatiepolis)

  • Kies zelf naar welke zorgverlener je gaat.
  • 100% vergoeding bij een gecontracteerde zorgverlener.
  • 100% vergoeding van het gemiddeld gecontracteerde tarief bij niet gecontracteerde zorgverlener.

Goede Keuze (naturapolis)

  • Kies zelf naar welke zorgverlener je gaat.
  • 100% vergoeding bij een gecontracteerde zorgverlener.
  • Tot 75% vergoeding van het gemiddeld gecontracteerde tarief bij niet gecontracteerde zorgverlener.
​​​​​​​

Door Gast

Gast blogger

​​

Keuze 2: Breid je basisverzekering uit

In Nederland is de basisverzekering verplicht voor iedereen. Deze verzekering zorgt ervoor dat jij niet zelf de rekening betaalt voor basisgezondheidszorg. Voorbeelden hiervan zijn: een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis, en de meeste voorgeschreven medicijnen. Bij Ditzo heeft de basisverzekering zelfs een gratis extra dekking voor fysiotherapie en tandzorg na een ongeval. Toch is de basisverzekering niet altijd genoeg, daarom kun je deze uitbreiden met aanvullende verzekeringen en extra modules.

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Vanaf een klein bedrag per maand kun je bij Ditzo een aanvullende verzekering kiezen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je aankomend jaar bepaalde zorg nodig denkt te hebben voor fysiotherapie, of een zwangerschap. Een aanvullende verzekering zorgt er dan voor dat deze extra zorg vergoed wordt. Bij Ditzo kan je kiezen uit 3 verschillende aanvullende verzekeringen: ZorgBasis, ZorgBewust en ZorgBeter. Daarnaast zijn er ook nog 3 verschillende tandartsverzekeringen om uit te kiezen.

Welke tandartsverzekeringen zijn er?

Het kan zijn dat je naast een aanvullende verzekering ook nog extra dekking wil voor bijvoorbeeld de tandarts. Bij Ditzo kun je kiezen je uit drie tandartsverzekeringen: TandBewust, TandGoed en TandBeter. Met deze tandartsverzekeringen krijg je een vergoeding voor kosten bij de tandarts en de mondhygiënist.

Welke extra modules zijn er?

Behalve een vergoeding bij de tandarts wil je misschien ook extra dekking voor je bril of lenzen of zorg in het buitenland? Hieronder zetten wij de keuzes voor je op een rijtje:

  • Bril en lenzen
  • Buitenland
  • Ongevallendekking Fysio en Tand

Wil je het nog eens rustig nalezen op welke manieren je de basisverzekering kan uitbreiden? Bekijk dan onze zorgverzekeringspagina​.

Keuze 3: Bepaal de hoogte van je eigen risico

Dan de laatste keuze: je eigen risico. Iedereen vanaf 18 jaar heeft een wettelijk verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Voor 2023 is het eigen risico € 385. Dit betekent dat je de eerste € 385 aan zorgkosten uit de basisverzekering zelf moet betalen. Voor sommige zorgsoorten geldt het eigen risico niet. Voorbeelden hiervan zijn: een bezoek aan de huisarts en verloskundige zorg. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het eigen risico.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplichte eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je kiest dan voor een hoger eigen risico en in ruil daarvoor wordt je premie lager. Als je hiervoor kiest neem je het risico dat je meer dan € 385 eigen risico moet betalen. Dit kan ook aan het begin van het jaar gebeuren als je onverwacht hoge zorgkosten maakt. Het is dus belangrijk om het hele bedrag te reserveren, zodat je altijd kan betalen. Wil je meer weten over het (vrijwillig) eigen risico? Kijk dan op onze pagina over het eigen risico.

Eigen risico gespreid betalen

Je kunt er ook voor kiezen om het verplichte eigen risico gespreid te betalen. Zo weet je zeker dat je het eigen risico van € 385 niet in één keer hoeft te betalen. Deze regeling is voor verzekerden met alleen een verplicht eigen risico. Heb je ook een vrijwillig eigen risico? Dan is deze regeling niet voor jou bedoeld. Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op onze pagina over eigen risico gespreid betalen.

Heb je vragen over het kiezen van je zorgverzekering?

Een goede keuze voor je zorgverzekering is heel persoonlijk. Wat voor de één goed is, kan voor de ander juist niet goed zijn. Daarom willen wij graag dat jij echt kiest wat goed voor jou is! Heb je dus toch nog vragen? Dan helpen wij je graag. Neem gerust contact met ons op.

​​​​

Door Gast

Gast blogger