Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 12 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
auto schorsen

Auto schorsen, wat houdt het in?

03 mei 2018

Ga je een tijdje naar het buitenland en laat je je auto achter in Nederland? Of heb je 2 auto's waarvan je tijdelijk maar 1 gebruikt? Zonde om dan motorrijtuigenbelasting te betalen. Je auto schorsen kan dan een oplossing zijn.  Wat houdt dat schorsen eigenlijk in en hoe werkt het?

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

Waarom een auto schorsen?

Onnodige kosten maken, wil niemand. Als je toch niet met je auto de weg op gaat, bespaar je geld door je auto te laten schorsen. Vanaf het moment dat je je auto schorst, hoef je de auto niet meer APK te laten keuren, te verzekeren en ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Je mag er dan niet meer mee op de openbare weg rijden en de auto moet op eigen terrein staan. Bijvoorbeeld in een garage. Rij je er toch mee, dan riskeer je een boete.

Hoe schors ik mijn auto?

Je kunt je auto online laten schorsen via de RDW of naar een kentekenloket van PostNL (door het hele land) of RDW-balie (Veendam, Zoetermeer en Den Bosch) gaan. Hiervoor is het belangrijk een aantal documenten mee te nemen, zoals een tenaamstellingsbewijs van je auto en je paspoort/ID.

Wat betekent het schorsen voor je autoverzekering?

Als een auto op je naam staat, ben je normaal gesproken verplicht om minimaal een autoverzekering met een WA dekking te hebben. Wanneer je de auto schorst en niet meer op de openbare weg rijdt, geldt dit niet meer. Meld het wel altijd bij je verzekeraar, zodat je autoverzekering stopgezet kan worden, want dit gaat niet automatisch! Sommige verzekeraars schorsen de verzekering.

Heb je een Ditzo autoverzekering? Dan kun je via Mijn Ditzo​ de autoverzekering stopzetten. Je kunt ook het kenteken wijzigen als je een andere auto wilt gaan verzekeren op dezelfde dag als dat de geschorste auto uit de verzekering gaat.

Kosten auto schorsen

Aan het schorsen van een auto zijn wel kosten verbonden. De RDW hanteert 3 tarieven, namelijk een laag, normaal en hoog tarief. Heb je een personenauto tot 15 jaar onder de 3500 kg, dan betaal je het normale tarief van € 73,10. Wil je jouw auto meerdere keren per jaar schorsen, dan wordt het duurder, namelijk € 120,10. Voor alle andere voertuigen én voor het verlengen van een schorsing geldt het lage tarief van € 24,10. Een schorsing geldt voor maximaal één jaar, daarna is het mogelijk de schorsing te verlengen. Wil je voortijdig de schorsing opheffen, dan worden de kosten niet teruggestort. Is de schorsingsperiode korter dan 1 maand dan ben je alsnog motorrijtuigenbelasting over deze maand verschuldigd.

Zijn er ook nadelen?

Tijdens de periode van schorsing mag je geen gebruik maken van de auto, doe je dit wel dan riskeer je een boete. Ook bouw je, als jouw autoverzekering is stopgezet, geen schadevrije jaren meer op.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther