Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Auto schorsen

Auto schorsen, wat houdt het in?

28 mei 2021

De herfst staat weer voor de deur. Tijd om de cabrio weer in de stalling te doen? Of ga je een tijdje naar het buitenland en laat je je auto achter in Nederland? Gebruik je jouw auto een tijd niet, dan kan schorsen een goed optie zijn. Wat houdt schorsen eigenlijk in en hoe werkt het?

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

Waarom een auto schorsen?

Onnodige kosten maken wil niemand. Als je toch niet met je auto de weg op gaat, bespaar je geld door je auto te laten schorsen. Vanaf het moment dat je je auto schorst, hoef je de auto niet meer APK te laten keuren, te verzekeren en ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Je mag er dan niet meer mee op de openbare weg rijden en de auto moet op eigen terrein staan. Bijvoorbeeld in een garage. Rij je er toch mee, dan riskeer je een boete!

Hoe schors ik mijn auto?

Je kunt je auto online laten schorsen via de RDW of naar een kentekenloket van PostNL (door het hele land) of RDW-balie (Veendam, Zoetermeer en Den Bosch) gaan. Hiervoor is het belangrijk een aantal documenten mee te nemen, zoals een tenaamstellingsbewijs van je auto en je paspoort/ID.

Wat betekent het schorsen voor je autoverzekering?

Als een auto op je naam staat, ben je normaal gesproken verplicht om minimaal een autoverzekering met een WA dekking te hebben. Wanneer je de auto schorst en niet meer op de openbare weg rijdt, geldt dit niet meer. Meld het wel altijd bij je verzekeraar, zodat je autoverzekering stopgezet kan worden, want dit gaat niet automatisch! Sommige verzekeraars schorsen de verzekering.

Heb je een Ditzo autoverzekering? Dan kun je via Mijn Ditzo​ de autoverzekering stopzetten. Hiervoor heb je het schorsingsbewijs nodig dat je ontvangt bij de schorsing. Je kunt ook het kenteken wijzigen als je een andere auto wilt gaan verzekeren op dezelfde dag als dat de geschorste auto uit de verzekering gaat.

Kosten auto schorsen

Aan het schorsen van een auto zijn wel kosten verbonden. Wil je de auto langer dan één jaar schorsen, dan gelden er andere tarieven, kijk hiervoor op de website van de RDW. Let op, wil je de schorsing voortijdig opheffen, dan worden de kosten niet teruggestort. Is de schorsingsperiode korter dan 1 maand? Dan ben je ook motorrijtuigenbelasting over deze maand verschuldigd.

Zijn er ook nadelen?

Tijdens de periode van schorsing mag je geen gebruik maken van de auto, doe je dit wel dan riskeer je een boete. Ook bouw je, als jouw autoverzekering is stopgezet, geen schadevrije jaren meer op.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther