Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Waar moet je aan denken bij het huren van een auto in het buitenland?

De Consumentenbond waarschuwde vorig jaar dat er veel mis is met autoverhuur in het buitenland. Onduidelijke verzekeringen, hoge brandstofrekeningen en spookschades zijn een paar voorbeelden. Er is wel iets verbeterd, maar toch is het nog steeds goed uitkijken geblazen.

Door Christel

Miss engagement

Over Christel

​Huren vanuit Nederland of ter plekke?

Bij veel reisorganisaties kun je bij de huur van je appartement ook gelijk een auto regelen. Het voordeel is dat deze overeenkomsten vaak gesloten worden met de grotere verhuurmaatschappijen waar de reisorganisaties goede ervaringen mee hebben. Ook zijn de auto’s hier vaak in goede staat. Ter plekke huren kan soms goedkoper zijn, maar dan moet je alles regelen in een vreemde taal, wat soms nog wel eens lastig is bij een juridische documenten zoals een huurcontract of een aanvullende verzekering.

Huurcontract

Waag je je er toch aan om de autohuur ter plekke te regelen, let er dan goed op dat alle belangrijke gegevens zoals de huurperiode, eventuele bijkomende kosten per km, de kilometerstand bij vertrek, de afgesloten verzekeringen en het eigen risico in het huurcontract staan. Ook is het belangrijk dat de namen van alle bestuurders staan vermeld, omdat alleen bestuurders waarvan de naam in het contract staan, zijn verzekerd. En let bij de aflevering van de auto er goed op of er al aanwezige schade is.

Verplichte documenten

Om een auto te kunnen huren moeten alle bestuurders een geldig rijbewijs hebben. Verhuurders in het buitenland vragen ook vaak om een paspoort en een creditcard. De creditcard staat garant voor de borg, het eigen risico, eventuele verkeersboetes en door de huurder veroorzaakte schade. Let er bij thuiskomst goed op dat er niet ten onrechte bedragen door de verhuurder worden afgeschreven. Is dit wel het geval, doe dan een beroep op de creditcardmaatschappij. Zorg wel voor voldoende bewijs.

Ophalen en terugbrengen van de huurauto

Belangrijk bij het ophalen en terugbrengen van de huurauto is dat je samen met de verhuurder om de auto heen loopt en eventuele schade laat noteren. Zo kun je altijd bewijzen dat jij de schade niet hebt veroorzaakt. Maakt eventueel foto’s van de al aanwezige schade. Controleer bij het ophalen of alles in de auto werkt. Lever na de huurperiode de auto niet buiten kantoortijden in. Laat bij voorkeur je auto ook niet bij het appartement achter met de sleutels onder zonneklep. Je weet nooit wat er gebeurt nadat jij de auto zorgvuldig achter hebt gelaten. Zorg dus altijd dat je de auto zelf aan de autoverhuurder overhandigt. Dan zijn de risico’s op claims achteraf het kleinst.

Verzekeringen

Bij het huren van een auto is een reisverzekering niet voldoende om bijvoorbeeld kosten door schade te dekken. Bij de Ditzo Reisverzekering vergoeden we “Hulp en huur vervoermiddel”. Denk hierbij aan de huur van een vervangend vervoermiddel of extra verblijfskosten die je moet maken. Letsel- of materiële schade na een ongeval valt hier ook niet onder. Bij letselschade in het verkeer in Europa of de wereld (is een keuzedekking) kun je met de dekking Verkeer een beroep doen op de Ditzo Rechtsbijstandverzekering. Dit geldt ook voor inzittenden die met jou meereizen. Je krijgt hulp bij het verhalen van de letselschade op de tegenpartij. Onze aansprakelijkheidsverzekering sluit schade door of met een motorrijtuig uit. Wel kun je hier een beroep op doen als je bijvoorbeeld met de portier van je huurauto tegen een stilstaande auto aan stoot en schade maakt.


Door Christel

Miss engagement

Over Christel