Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Autorijden na hartoperatie

Autorijden na hartoperatie

03 apr 2018

Een hartoperatie is een heftige ingreep, die samengaat met een lang herstelproces. Vermoeidheid en duizeligheid zijn onderdeel van het herstelproces. Natuurlijk wil je graag je normale leven snel weer oppakken. Kan en mag je autorijden na een hartoperatie?​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Herstellen na een hartoperatie

Na een hartoperatie kun je pijn hebben in je spieren en gewrichten in je nek en rug. Deze pijn kan een aantal weken aanhouden. Ook kun je je duizelig en moe voelen na de operatie. Goed voor jezelf zorgen na een hartoperatie, is daarom belangrijk.

Risico’s van autorijden na hartoperatie

Duizeligheid en vermoeidheid kunnen tot gevaarlijke situaties leiden in het verkeer. Daarnaast is plotseling remmen niet bevorderlijk voor je litteken en je borstbeen. Direct autorijden na een hartoperatie is daarom niet verstandig.

Dit zegt de wet

De regeling eisen rijgeschiktheid zegt dat mensen na een hartinfarct ten minste de eerste vier weken na het infarct geen auto mogen rijden.

Rijd minimaal vier weken niet

De eerste vier weken na je hartoperatie mag je niet autorijden. Omdat iedere persoon anders is en niemand hetzelfde uit een operatie komt, kan het zijn dat langer geen autorijden nodig is. Volg daarom altijd het advies van je arts of specialist op.

Specialistisch rapport

In sommige gevallen is na vier weken weer autorijden na een hartoperatie nog niet mogelijk. Heb je bijvoorbeeld een pacemaker? Dan is een specialistisch rapport van je cardioloog een must voor de beoordeling of je geschikt bent om een auto te besturen. Bij gezondheidsproblemen, een beperking en medicijnen die invloed op je rijvaardigheid hebben, mag je niet altijd de weg op. In dat geval adviseren wij om het CBR jouw rijgeschiktheid te laten beoordelen.

Rijgeschiktheid beoordelen

Of je geschikt bent om te mogen autorijden, beoordeelt het CBR. Het CBR heeft hier maximaal drie documenten voor nodig:

  • Eigen Verklaring: De Eigen Verklaring is een formulier dat je bij het CBR kunt opvragen met daarop een aantal vragen. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen beoordeelt het CBR of je rijgeschiktheid bent. Binnen vier weken informeert het CBR jou hierover 
  • Specialistisch rapport: Het kan zijn dat het CBR naast de Eigen Verklaring ook om een specialistisch rapport vraagt. In sommige gevallen kun je hiervoor terecht bij je behandelend arts. In andere gevallen verwijst het CBR jou door naar een medisch specialist
  • Uitslag van de rijtest: Het kan voorkomen dat het CBR je vraagt een rijtest te doen. Een deskundige van het CBR beoordeelt of je rijgeschikt bent. De uitslag ontvang je binnen vier weken

Nooit meer autorijden?

In sommige gevallen mag je helemaal geen auto meer rijden. Bij ernstige hartritmestoornissen bijvoorbeeld. Het CBR doet uitspraak over je rijbevoegdheid.

Dosering medicijnen en autorijden

Na een hartoperatie krijg je naast pijnstillers ook bloedverdunners. Hoewel voor alcoholgebruik in het verkeer een limiet geldt, is dit bij medicijnen anders. De maximale dosering verschilt per geneesmiddel. Wanneer je mag autorijden na een hartoperatie, hangt daarom ook samen met de medicijnen die je slikt. Houd altijd het advies van je specialist aan.

Sommige medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid. Rijden onder invloed van een medicijn dat je rijvaardigheid vermindert, is verboden. Je herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.

Tips autorijden na hartoperatie

Ga je na vier weken weer autorijden? Neem dan de eerste keer iemand mee, zodat diegene het kan overnemen als het toch niet gaat. Andere tips: rijd de eerste keren niet in het donker, rijd niet langer dan één uur en kies een rustig moment uit om de eerste keer de weg op te gaan. Neem na een uur autorijden rust. Luister daarnaast naar je gevoel. Ben je vermoeid, zie je slecht, heb je concentratieproblemen of ben je duizelig? Ga dan niet zelf autorijden na de hartoperatie.

Wel of niet verzekerd?

Voor schade die je anderen toebrengt met je auto (WA), ben je met een autoverzekering wel verzekerd. Voor de schade aan je eigen auto hangt dit af hoe je bent verzekerd. Heb je een WA-dekking, een WA Casco Beperkt dekking of ben je Allrisk​ verzekerd? Of je voor bepaalde schades bent verzekerd, hangt af van de dekking die je hebt gekozen.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther