Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Autorijden na heupoperatie

Autorijden na heupoperatie

05 okt 2017

​Een heupoperatie en autorijden, hoe zit dat? Mag je na een heupoperatie autorijden? De eerste weken na een heupoperatie staan krukken en fysiotherapie centraal. Ook is hulp bij de dagelijkse bezigheden erg handig. Zoals bij het aankleden, huishoudelijke taken en autorijden. Lees de tips van een ervaringsdeskundige én wanneer je weer mag autorijden na een heupoperatie.​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Herstellen na heupoperatie

Iemand die je boodschappen voor je doet, je helpt bij het aankleden, maar ook het portier van de auto voor je openhoudt: de eerste weken na een heupoperatie ben je hulpbehoevend en loop je met krukken. De snelste manier om te herstellen, is door de oefeningen die je van je fysiotherapeut krijgt goed te doen en in- en ontspanning in balans te brengen.

Ervaringsdeskundige aan het woord

Karen de Vries onderging een heupoperatie. Een nieuwe heup bracht een aantal aanpassingen met zich mee in het dagelijks leven van Karen. “Na de heupoperatie bestond mijn dagelijks leven de eerste twee weken uit opstaan, lopen, oefeningen doen en uitrusten. Dit ritme herhaalde zich de hele dag. Gedurende zes weken kwam twee keer per week de fysiotherapeut langs. Na die zes weken was ik mobieler, ging ik naar de eerste controle in het ziekenhuis en pakte ik langzamerhand mijn gewone leven weer op. Het idee dat er een stuk bot uit mijn lijf is gehaald en er iets nieuws is ingezet, deed echt wat met me. Meer dan ik vooraf had gedacht. Ik heb het vertrouwen in mijn lijf weer terug moeten krijgen. Die zes weken had ik echt nodig.”

Tips van Karen: 
 • Zorg voor een hoog bed, daar kom je makkelijker in en uit 
 • Kies voor een hoge stoel met een rug- en armleuning voor extra steun 
 • Leg kussens op de plek waar je wilt zitten, dit maakt het gaan zitten makkelijker. Ook blijft de hoek van je heupen 90 graden of groter. Een hoek van 90 graden of meer is een must in de herstelperiode na een heupoperatie

Verdoving bij heupoperatie

Bij een heupoperatie zijn verschillende soorten verdovingen mogelijk:

 • Algehele verdoving: je bent onder narcose​ en slaapt tijdens de operatie 
 • ​Plaatselijke verdoving, zoals een ruggenprik of een infuus met een pompje waarmee jijzelf de pijnstilling bedient. Bij een ruggenprik krijg je meestal ook een slaapmiddel. Zo maak je de operatie niet bewust mee 

Welke verdoving je voor de heupoperatie ook kiest, je mag direct na een heupoperatie niet autorijden. Vervoer regelen, zodat je na ontslag uit het ziekenhuis weer naar huis kunt, is daarom een must.

Autorijden na heupoperatie

Wanneer mag je weer autorijden na een heupoperatie? Het advies van specialisten is duidelijk: de eerste zes weken mag je sowieso geen autorijden. Na zes weken ga je op controle bij de specialist. Dat is het moment waarop je kunt informeren wanneer je weer mag autorijden na de heupoperatie.

Spierkracht in je been

Gas geven, schakelen en remmen: dit vraagt om een goede controle over de spierkracht in je benen. Een heupoperatie heeft invloed op je spierkracht, daarom mag je de eerste zes weken na de heupoperatie niet zelf autorijden. Zo kun je de spierkracht opbouwen voordat je weer gaat autorijden. Tijdens je controlebezoek aan de arts kun je vragen wanneer je weer zelf mag gaan autorijden. De controle is meestal zes weken na de heupoperatie.

Meerijden?

Meerijden kan natuurlijk wel. Hoe kun je de eerste weken na de operatie het beste in en uit de auto stappen? Dit zijn de tips van ervaringsdeskundige Karen de Vries:

Instappen:
 • Zorg dat de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren is geschoven 
 • Vraag of iemand het portier voor jou openhoudt 
 • Leg een kussen op de passagiersstoel 
 • Ga met je rug naar de passagiersstoel staan
 • Geef je krukken aan degene die het portier voor je openhoudt
 • Pak het portier vast en ga op de passagiersstoel zitten
 • Zet je benen 1 voor 1 in de auto
 • Doe de gordel om. Als dit pijnlijk is, vraag of dan of iemand voor je de veiligheidsriem vastmaakt
Uitstappen:
 • Vraag of iemand het portier voor je opent en vasthoudt
 • Zet je benen 1 voor 1 uit de auto
 • Schuif een stukje naar voren 
 • Zoek steun bij de zitting of rugleuning om langzaam te gaan staan
 • Vraag of iemand je krukken aangeeft

Medicijnen na heupoperatie

Na de heupoperatie krijg je pijnstillers en misschien ook medicijnen tegen trombose en botinfecties. Slik je zes weken na de heupoperatie nog medicijnen en ga je weer autorijden? Sommige medicijnen beïnvloeden je rijvaardigheid. Je herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking. Controleer dit voordat je gaat autorijden.

Heupoperatie en autoschade

Mag je na de heupoperatie van je arts weer autorijden en maak je schade? Voor schade die je anderen toebrengt met je auto, ben je met een autoverzekering wel verzekerd. Voor de schade aan je eigen auto hangt dit af hoe je bent verzekerd. Heb je een WA-dekking, een WA beperkt casco dekking of ben je Allrisk verzekerd​? Schade aan anderen (WA) vergoeden we altijd, maar als je nog niet mocht rijden, kunnen de kosten wel op jou worden verhaald.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther