Wat is narcose?
Narcose (ook wel algehele anesthesie genoemd) is een vorm van verdoving waarbij je je bewustzijn verliest. Dit wordt vooral toegepast bij complexe en impactvolle operaties. Bij narcose krijg je een narcosemiddel toegediend via je aderen, via inhalatie of via een combinatie van beide. Je valt daardoor in een diepe slaap. Ook spierverslapping en pijnbestrijding zijn onderdeel van narcose.
Gevolgen van narcose
Onder narcose voel je niks van de operatie, maar wanneer je weer wakker wordt heb je vaak nog wel last van de narcose. Misselijkheid en pijn komen het meest voor. Je kunt pijn hebben aan de operatiewond, spierpijn of pijn in je gewrichten hebben. Daarnaast voelen de meeste personen die onder narcose zijn geweest zich daarna niet helemaal fit, duizelig en minder alert. Dit kan weken tot zelfs maanden aanhouden. Als je deze klachten hebt en deze je rijvaardigheid beïnvloeden, is het verstandig om geen auto te rijden.
Narcose en autorijden
De een heeft nauwelijks klachten van narcose en kan de dag na de narcose weer prima autorijden. De ander kan er weken tot wel maanden last van houden, waardoor autorijden langere tijd onverantwoord is. Vaak is het wel zo dat iemand die onder narcose geweest is, tijdelijk minder snel kan reageren. En snel kunnen reageren is natuurlijk erg belangrijk in het verkeer. Je arts kan het best beoordelen wanneer je weer veilig de weg op kunt. Vraag daarom altijd om persoonlijk advies.
Herstellen van narcose
Na een operatie waarbij je onder narcose bent geweest, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer de oude zijn. Je moet het herstelproces niet forceren. Luister goed naar je lichaam en overbelast jezelf niet. Hierbij wat tips die kunnen helpen bij je herstel:
Dat is misschien wel de belangrijkste tip. Te graag je oude leven weer oppakken terwijl dat nog niet kan, zal het herstelproces alleen maar vertragen. Het is normaal dat je je na een narcose nog een tijdje vermoeid of duf voelt. Rust vaak uit als je moe bent.
- Doe rustig aan, maar beweeg wel
Na een narcose is het belangrijk om je conditie, voor zover het lukt, op peil te houden. Daarnaast is bewegen goed voor de doorbloeding en dit kan ervoor zorgen dat de narcosemiddelen sneller uit je lichaam zijn. Elke dag een rondje wandelen kan al heel veel helpen.
- Zorg voor een schone huid
Het is vooral na een narcose belangrijk om je dagelijks te wassen, omdat een schone huid het herstel kan versnellen. De huid heeft een ontgiftende functie. Door te transpireren, verliest het lichaam afvalstoffen. En dat geldt ook voor de middelen die je tijdens je narcose toegediend hebt gekregen. Was jezelf dus goed, maar volg hierbij wel het advies van je arts op. Vaak mag een operatiewond de eerste dagen na de operatie nog niet nat worden.
Zolang je herstellende bent van een ingreep onder narcose, is het verstandig om geen alcohol te drinken. De lever draait na een narcose namelijk al op volle toeren om de narcosemiddelen af te breken. Door alcohol te drinken krijgt de lever het nog zwaarder.
Verschillende operaties
Narcose gebruiken artsen bij verschillende operaties. Voor elke operatie geldt een ander advies qua autorijden. Lees meer over:
Autorijden na keizersnede
Autorijden na CVA
Medicijngebruik na operatie
Naast de klachten waarmee je te maken kunt krijgen na een operatie onder narcose, moet je ook rekening houden met bijwerkingen van medicijnen die je na de operatie slikt. Rijden onder invloed van een medicijn dat je rijvaardigheid vermindert, is wettelijk verboden. Je herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.
Wel of niet verzekerd?
Voor schade die je anderen toebrengt met je auto (WA), ben je met een autoverzekering altijd verzekerd. Maar voor je eigen veiligheid en die van anderen is het verstandig om je de eerste tijd na een operatie te laten rijden. Ga in ieder geval pas zelf rijden als je volledig hersteld bent en je arts zegt dat het mag, alleen dan ben je verzekerd. Je moet dus geen last meer hebben van duizeligheid of vermoeidheid en geen medicijnen gebruiken die de rijvaardigheid beïnvloeden.