Staar en autorijden
Bij staar neemt het gezichtsvermogen langzaam af. Zodra je ooglens is aangetast, kun je problemen ervaren. Zo kunnen zonlicht en de koplampen van tegenliggers verblindend werken. Mag je nog autorijden als je staar hebt en hoe zit het met de autoverzekering?
Wanneer niet autorijden
In de Regeling Eisen Rijgeschiktheid staan richtlijnen over de beoordeling van de rijgeschiktheid door het CBR. In de richtlijn is vermeld dat van beide ogen samen de gezichtsscherpte ten minste 0,50 moet zijn. Heb je staar en twijfel je over je gezichtsvermogen? Laat je gezichtsveld dan testen bij je oogarts. Is je gezichtsvermogen niet voldoende? Een staaroperatie kan uitkomst bieden.
Symptomen van staar
Staar brengt vervelende symptomen met zich mee die jou kunnen beperken in het dagelijks leven. Zoals bij het autorijden. Vervelende symptomen van staar waar je in het verkeer last van kunt hebben, zijn:
• Verkeersborden niet meer kunnen lezen
• Dubbelzien
• Koplampen van tegenliggers verblinden je
• Zonlicht verblindt je
• Slecht zien in het donker
Staar en staaroperatie
Slechter zien op oudere leeftijd komt meestal door een troebele lens. Dit heet staar. Heb je dagelijks last van beperkingen door staar? Dan kun je een staaroperatie overwegen. Bij een staaroperatie vervangt de oogarts de troebele lens door een heldere kunstlens. Na de operatie is het gezichtsveld meestal weer helemaal hersteld.
Staaroperatie en verdoving
Een staaroperatie wordt altijd onder verdoving uitgevoerd. Plaatselijke verdoving is gebruikelijk. In sommige gevallen wordt gekozen voor narcose, een complete verdoving. Bijvoorbeeld bij een langdurige operatie. Ongeacht welke verdoving: direct autorijden na de staaroperatie mag niet. Daarom is het goed om je na de operatie thuis te laten brengen of op een andere manier vervoer te regelen.
Medicijnen na staaroperatie
Zalf en oogdruppels moeten na de staaroperatie de kans op een infectie verkleinen. Sommige medicijnen beïnvloeden je rijvaardigheid. Rijden onder invloed van een medicijn dat je rijvaardigheid vermindert, is verboden. Je herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.
5 bijwerkingen of gevolgen van staaroperatie
Een staaroperatie kan een aantal bijwerkingen en gevolgen met zich meebrengen:
- Wennen aan het licht. Na de operatie heb je een heldere kunstlens waardoor er meer licht in je ogen komt dan je gewend was. Een zonnebril kan uitkomst bieden
- Droge ogen. Door het gebruik van oogdruppels raakt je traanvocht uit balans. Druppelen met kunsttranen biedt verlichting
- Kleur. Je kunt de wereld na de operatie tijdelijk blauwpaars ervaren. Dit komt doordat je gewend was aan de grauwe kleur door je troebele lens. Na de operatie heb je een heldere lens en daardoor een andere kleurbeleving
- Kringetjes in het donker. Kijk je in het donker naar bijvoorbeeld een brandende lantaarn of de maan, dan kun je een cirkel om de lantaarnpaal of de maan zien. Dit is de rand van de kunstlens in je oog. Je ziet de randen van de kunstlens doordat je pupillen in het donker groter worden dan de kunstlens
- Nastaar. Ontstaat er na de staaroperatie opnieuw vertroebeling, dan neemt je gezichtsveld weer langzaam af. Dit heet nastaar. Nastaar kan behandeld worden
Controle
Het kan zijn dat jouw arts je de dag na de operatie wil zien. Omdat je de dag na de staaroperatie niet zelf mag autorijden, is het goed vooraf je vervoer te regelen. Overleg met je arts wanneer je weer mag autorijden.
Autorijden na staaroperatie
Door de staaroperatie verdwijnt je troebele zicht en zul je weer scherper zien. De kans is groot dat je de bril die je voor de operatie droeg, uiteindelijk niet meer op hoeft. Na de staaroperatie kun je niet direct autorijden. Je oog heeft de kans nodig om te herstellen. Door het kapje op je oog is autorijden na de staaroperatie gevaarlijk. Diepte en afstand zijn door het kapje lastig in te schatten. Houd daarom altijd het advies van je arts aan. Hij of zij bepaalt wanneer je weer kunt autorijden na de staaroperatie. Een aantal tips voor als je weer gaat autorijden na de staaroperatie:
- Ga de eerste keer niet alleen op weg. Neem iemand mee die het eventueel over kan nemen als het autorijden toch niet gaat
- Kies een rustig tijdstip uit, zodat het niet te druk is
Staaroperatie en autoschade
Mag je na de staaroperatie van je arts weer autorijden en maak je schade? Voor schade die je anderen toebrengt met je auto, ben je met een autoverzekering wel verzekerd. Voor de schade aan je eigen auto hangt dit af hoe je bent verzekerd. Heb je een WA-dekking, een WA Casco Beperkt dekking of ben je Allrisk verzekerd? Of je voor bepaalde schades bent verzekerd, hangt af van de dekking die je hebt gekozen.