Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Vakantietip: backpacken in Zoetermeer

25 apr 2018

Ja. Het staat er echt. Backpacken in Zoetermeer. Dat kan gewoon, dus zet het maar op je bucketlist. En het mooie is: wanneer je er in een hotel overnacht, valt je trip gewoon onder je Ditzo Reisverzekering.​

Door Gast

Gast blogger

Sweet Lake City. Het best bewaarde geheim van Nederland. Wie op de A12 tussen Den Haag en Gouda onder de Nelson Mandelabrug doorrijdt, zou denken dat Zoetermeer niet veel meer is dan een tram- en een treinstation die door een voetgangersbrug met elkaar verbonden zijn. Maar schijn bedriegt. Want Zoetermeer, dat is pure extase voor geschiedenisliefhebbers. Het colosseum van Rome, de Acropolis en Stonehenge gebundeld in een stad. Zoetermeer is volgens archeologen ongeveer 1.000 jaar oud. Ouder dan de Nokia 3310 en de Nintendo 64 bij elkaar. Toen de Geuzen de slag om Zoetermeer wonnen, werd het fundament gelegd voor het Leidens Ontzet. Een dag die in het nabijgelegen Leiden (met bus 400 ben je er in 20 minuten) tot op de dag van vandaag nog gevierd wordt. Dankzij de onverzettelijkheid van de Zoetermeerse Watergeuzen. Iets wat ze in Leiden nog eens vergeten.

Liever de krakeling dan de de Eiffeltoren

Maar geen Zoetermeerder die daar om kraait. Erkenning doet ze niets. De inwoners van de groeikern missen het chauvinisme van de Parijzenaars, ze tonen minder hartstocht dan de Romeinen, ze zijn wars van toeters en bellen. Want de inwoners van de stad met het Stadshart, zijn trots op hun stad en weten dat goede wijn geen krans behoeft. Zo’n Eiffeltoren is natuurlijk leuk, maar dat is een sleutelhanger vergeleken met het stalen bouwwerk dat Zoetermeer symboliseert: de Krakeling. Het 14 kilometer lange kunststuk waarop de RandstadRail de wijken van de stad met elkaar verbindt, steekt schril af bij de slechts 317 meter koud staal die de Eiffeltoren hoog is.

Waan je in de Grand Canyon

Maar het is niet alleen architectuur en geschiedenis wat de klok slaat. Een lang weekend backpacken in Zoetermeer is het ultieme alternatief voor een half jaar in India naar jezelf zoeken. Als er een plek is waar je op jezelf bent aangewezen, dan is het wel Zoetermeer. De wegen zijn er niet zo vies als in India, en het verkeer is er een stuk minder chaotisch (kijk toch goed uit wanneer je bij de bushaltes bij station Zoetermeer oversteekt). Wanneer de avondspits voorbij is, verandert het karakter van de stad. Wie na sluitingstijd door het Stadshart loopt, waant zich in de vallei van de Grand Canyon. De hoge gebouwen waar Primark, de Mediamarkt en Rituals in zitten, verworden tot steile rotswanden, de baksteenrode stoeptegels de bodem van het ravijn. Een spirituele ervaring waar zelfs de meest door de wol geverfde India-ganger van onder de indruk is.

Zoetermeer: geen slaapstad

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Zoetermeer geen slaapstad. Wie niet onder een spoorviaduct of in een park wil slapen, heeft namelijk maar weinig opties. Het aantal slaapplaatsen dat via Airbnb beschikbaar is, is beperkt. De hotels in de stad zijn bovendien op de vingers van één hand te tellen. Op tijd boeken is dus geboden.

Reizen naar Zoetermeer

Naar Zoetermeer vlieg je het beste via Rotterdam The Hague Airport. Ook via het spoor is Zoetermeer prima bereikbaar. Vanuit Den Haag en Gouda rijden er om het kwartier treinen naar het zoete Zoetermeer. ​

Door Gast

Gast blogger