Wat hebben boterhammen en mobiele telefoons met elkaar gemeen? Precies: als ze vallen doen ze dat bijna altijd met de verkeerde kant naar beneden. De boterham landt altijd op zijn besmeerde kant met als gevolg een vieze keukenvloer. En je mobiel: die landt vol op zijn glazen buik. Het gevolg: een mooie barst precies op de plek waar het icoontje van Tinder of Facebook zit. Is dat even balen!
Je telefoon is een belegde boterham
Waar het om vallen gaat, is je mobiele telefoon wetenschappelijk gezien een belegde boterham. De Britse wetenschapper Robert Matthews deed onderzoek naar vallende boterhammen en wist het mysterie te ontrafelen. Hij won er zelfs de Nobelprijs mee. En wat blijkt? Dat je telefoon vrijwel altijd op zijn buik landt, is toeval noch slechte karma. Het is – zoals alles eigenlijk - natuurkunde. Je telefoon valt naar beneden door pure onversneden zwaartekracht. Het zit zo, zodra je telefoon van de tafel schuift of uit je zak valt, dan gaat hij draaien. Dit gebeurt omdat het deel van je telefoon dat uit je jas steekt of als eerste van de tafel schuift eerder valt dan de andere. Je telefoon draait ongeveer een halve keer voordat hij de grond raakt en hierdoor landt hij op de glazen kant. Het heeft verrassend genoeg dus niets te maken met dat je telefoon aan de ene kant zwaarder zou zijn dan aan de andere.
Waarom je telefoon soms wél netjes op zijn rug landt
Je telefoon valt gelukkig niet altijd op zijn scherm. De kans is groter dat je telefoon op zijn rug landt, wanneer je hem met het scherm naar beneden hebt liggen. En ook de hoogte van de val heeft invloed op hoe je telefoon op de grond terecht komt. Wanneer je telefoon van arm- of tafelhoogte valt, heeft hij niet genoeg tijd om een heel rondje te draaien. Als mensen en tafels twee keer zo hoog waren, dan landde je telefoon wel gewoon op zijn rug. Je telefoon heeft dan genoeg tijd om een heel rondje te draaien. Maar please don’t try this at home. Want wanneer je telefoon van grotere hoogte valt, is de klap ook harder. Hierdoor kan je telefoon ook beschadigen. En dat is zonde!
Wat je er tegen kunt doen
Tegen de werking van de zwaartekracht kun je weinig doen. Maar een beschermhoesje met rubberen randen of een flapje aan de voorkant breekt in elk geval de val van je telefoon en voorkomt dat je scherm de grond raakt. Een garantie tegen een gebroken scherm biedt het niet, maar verkleint wel de kans dat 't gebeurt. Nu weet je dus precies wat je moet doen om gebroken schermen zoveel mogelijk te voorkomen. Ondertussen is de wetenschap druk bezig om onbreekbare telefoonschermen te ontwikkelen, zodat gebroken telefoonschermen straks definitief tot het verleden horen.