Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

SOS International: Zonder (kop)zorgen in het buitenland

14 jul 2021

We staan er lang niet altijd bij stil en dat is maar goed ook. Maar wat als je onverwachts zorg nodig hebt in het buitenland? Je koffers zijn gepakt en je staat klaar voor vertrek, je hebt alles op je inpaklijst meegenomen en het koffiezetapparaat zeker weten uitgezet. Bij het dichttrekken van de deur denk je nog een keer na of je nu alles hebt. Ja? Check? Deur dicht en met de laatste rugzak stap je in de auto en die welverdiende vakantie kan beginnen!

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

Een goed begin is het halve werk

Omdat goede voorbereiding het halve werk is heb je van iedereen die mee op vakantie is de zorgpas of een aparte European Health Insurance Card (EHIC) mee. Bij het afsluiten van de Ditzo Zorgverzekering heb je een Ditzo Zorgpas gekregen. De achterkant van deze pas is je EHIC (European Health Insurance Card). Met de EHIC heb je recht op spoedeisende medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC is geldig in Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Je EHIC is persoonsgebonden en geldt dus niet voor je hele gezin; voor iedereen zal je een aparte geldige EHIC mee moeten nemen.

SOS International: 1 vast aanspreekpunt

SOS International is een Nederlandse alarmcentrale die wereldwijd hulp biedt bij ziekte of een ongeval. Ze zijn 24/7 bereikbaar en zij zorgen ervoor dat de financiële zaken bij ons terecht komen. Op je EHIC staat het nummer van SOS International +31 206515151. Zij onderhouden bijvoorbeeld nauw contact met ziekenhuizen in het buitenland. Hieronder lees je wat ze nog meer voor jou kunnen betekenen.

Lees je dit nu en denk je, oh oh, ik heb mijn zorgpas niet meer? Dan kun je bij ons een nieuwe aanvragen. Doe dit wel op tijd, de levering duurt zo’n 10 werkdagen. Allemaal zodat je, wanneer er toch iets gebeurt, je niet onnodig hoeft te stressen.

  • SOS International is het vaste aanspreekpunt in het buitenland voor zowel je schadeverzekering als je zorgverzekering
  • Ook zijn zij er voor de familie
  • Zij spreken alle talen
  • En regelen ook je repatriëring (terugkeer naar huis)

Betaalt Ditzo alle kosten?

Als je SOS International inschakelt, zullen zij in eerste instantie de zorgkosten bij ons indienen. Zo voorkom je dat je zelf je pinpas tevoorschijn moet halen en onverwachts hoge kosten moet betalen. Dit betekent echter niet dat Ditzo alle kosten vergoedt. Hoe dit precies zit lees je op onze pagina over zorg in & voor het buitenland​.

Wat als je in het ziekenhuis zelf de rekening moet betalen?

Niets zo vervelend als dat je bij vertrek uit het ziekenhuis toch nog je pinpas moet laten zien. Dit kan gebeuren als SOS International de rekeningen niet direct heeft kunnen onderscheppen of omdat je in alle paniek vergeten bent SOS International te bellen. Geen nood, dit kan gebeuren. Je zult echter wel de rekening dan eerst zelf moeten betalen. Bij thuiskomst kun je deze kosten alsnog declareren. Niet de leukste weg, maar het zorgt ervoor dat je wel vergoed krijgt waar je recht op hebt. Een buitenlandse nota ku​n je het makkelijkst via Mijn Zorgverzekering indienen. Kies voor 'Declaratie insturen'.

We verwerken je declaratie binnen 14 dagen. Hebben we wat meer tijd nodig, dan laten we je dat weten.
 
Vanuit je zorgverzekering heb je dus alleen dekking voor de zorg die normaal gezien in Nederland ook in aanmerking komt voor vergoeding. Voor alle andere zaken en het terugkrijgen van bijvoorbeeld je eigen risico, kun je eventueel je reisverzekering aanspreken.
 

Wanneer vergoedt de reisverzekering medische kosten?

Als je een Ditzo Reisverzekering hebt, kun je de zorgkosten die niet door de zorgverzekering betaald worden vergoed krijgen vanuit de reisverzekering. Gelukkig hoef je je nota’s niet dubbel in te dienen. Daar hebben we in Nederland het Conv​enant Samenloop Reis- en zorgverzekeringen voor. Dit is een akkoord, waarin zorgverzekeraars en reisverzekeraars samen afspraken hebben gemaakt over de afhandeling van zorgkosten. De verzekeraar bij wie je als eerste aanklopt, onderneemt de nodige acties om te zorgen dat kosten vergoed worden (als de kosten onder de verzekering vallen).

Hoe kun je je voordeel hier mee doen?

De bepalingen van het convenant zijn voor jou van toepassing als je zorgverzekeraar en je reisverzekeraar beiden deelnemen. Het is belangrijk dat je dit goed controleert. Ben je met beide producten bij Ditzo verzekerd? Dan hoef je sowieso niet in die eerder genoemde spreekwoordelijke wachtkamer te zitten. Ook heb je dan maar met één alarmcentrale te maken, namelijk SOS International. Wel zo handig!

Wat als medische kosten niet door de zorg- en reisverzekering vergoed worden?

Van de kosten die niet gedekt zijn (dus zowel niet door de Ditzo Zorgverzekering als je reisverzekering) zal je van ons een rekening krijgen. Deze vind in je postvak van Mijn Zorgverzekering en per mail krijg je hier bericht van. We sturen je altijd van te voren een bericht wanneer we deze kosten per automatische incasso zullen innen.

Een zorg minder

Zoals je ziet wordt er een hoop werk uit je handen genomen. En ook al kunnen we niet altijd alles vergoeden, we kunnen zo’n vervelende situatie in ieder geval een stuk makkelijker voor je maken! Met deze informatie kun je gerust die voordeur dichttrekken en met een gerust gevoel op vakantie gaan. Ditzo regelt samen met SOS International je zaken wanneer je ons het hardst nodig hebt!

​​​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther