Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
bonus malus

Korting met schadevrije jaren

01 nov 2015

​Bonus Malus. Het zou zo maar een Indisch gerecht kunnen zijn, of een universitaire titel. Maar nee. Dat hebben we ooit verzonnen om de ladder van het aantal schadevrije jaren in kaart te brengen voor je autoverzekering. En die Bonus Malus heeft weer alles te maken met je no claim, oftewel de korting  op je premie als je schadevrij rijdt.

Door

Zo werkt Bonus Malus

Het lijkt zo simpel. Voor elk jaar dat je geen schade veroorzaakt, ga je een stapje vooruit op de bonusladder, oftewel no-claimladder. Je plek op die ladder bepaalt hoeveel korting je krijgt op je premie. Dat kan oplopen tot wel 75% als je meer dan 21 jaar schadevrij rijdt. Daar komt dat woord Bonus vandaan. Maar als je wel iemand aanrijdt, en je verzekeraar moet betalen, dan zet je een paar stappen terug op de ladder. Je krijgt dan minder korting op je premie, en daar komt het woord Malus vandaan.

Waar je op moet letten

Waar moet je dan op letten bij het kiezen van je autoverzekering? Dat is niet zo makkelijk aan te geven, maar één ding staat vast: kijk naar de netto premie. Dus: wat betaal ik per maand? Dat is belangrijker dan: hoeveel korting krijg ik? Want als je bij de ene verzekeraar € 100 per maand betaalt met 20% korting en bij de ander betaal je € 150, maar krijg je 50% korting, schiet je er dus niks mee op.

Terugval in schadevrije jaren na schade

Dan is het ook nog belangrijk dat je kijkt hoeveel jaar je terugvalt op de no-claimladder bij een schade. Daarin zitten grote verschillen tussen verzekeraars. Even opletten dus. Maar ben je er dan uit? Was dat maar waar. Want bij de één zit je na 8 jaar al op je maximum korting, bij ons na 21 jaar. Want met 21 jaar schadevrije jaren, sta je op trede 26 op onze bonusladder. Daardoor val je bij de autoverzekering van Ditzo weer minder snel terug.

Bonus Malus bij alle verzekeraars gelijk

Een troost. Binnenkort gaat het Verbond van Verzekeraars proberen de regels voor de opbouw van schadevrije jaren en de regels voor terugval, bij alle verzekeraars gelijk te trekken. Tot die tijd blijft het goed op jouw plek op de ladder letten!


Door