Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 12 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat

Ditzo Zorg Kennisquiz: Naturaverzekering geen vrije zorgkeuze

20 dec 2018

De Ditzo Zorg Kennisquiz laat zien dat Nederlanders veel weten van zorgpremie en behoorlijk wat weten van eigen risico. Maar bijvoorbeeld de werking van het zorgstelsel is enorm onbekend. De helft van de 20.000 mensen die onze quiz hebben ingevuld weet bijvoorbeeld niet dat de helft van de kosten uit belastingen komt. 1 op 5 Nederlanders zien beren op de weg bij overstappen die er niet zijn. En ook een verrassend resultaat is dat de helft van de Nederlanders denkt dat een natura verzekering vrije zorgkeuze betekent.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Zorg is duur. Ieder jaar betalen volwassenen in Nederland gemiddeld meer dan € 1.400 per persoon aan premie voor de basisverzekering. En gezondheidszorg wordt steeds duurder. Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau laat zien dat zorgkosten ook één van onze grootste zorgen zijn. Maar eigenlijk hebben we met elkaar geen idee wat zorg kost en hoe het werkt. Dat blijkt uit de Ditzo Zorg Kennis Quiz waar bijna 20.000 Nederlanders de afgelopen maanden aan mee deden. De Ditzo Zorg Kennis Quiz stelt vragen in een vijftal categorieën.

Zorgpremie

De meeste goede antwoorden worden gegeven in de categorie zorgpremie. 97% gaf een goed antwoord waarom de zorgpremie zo hard stijgt en 94% weet dat een zorgverzekeraar geen hogere premie mag vragen aan verzekerden met een slechte gezondheid. Iets minder, maar nog steeds 87% van de mensen, weet dat je een zorgverzekering niet zomaar mag stoppen als je die niet kan betalen en weet dat de zorgtoeslag per jaar kan veranderen.

Eigen risico

In de categorie eigen risico wordt het al iets moeilijker. 74% van de antwoorden is correct. Dat je geen eigen risico betaalt voor de huisarts weet 91%. Dat je bij de huisartsenpost geen eigen risico betaalt weet echter maar 70% en dat je het bij de spoedeisende hulp juist wel betaalt weet 67%. Dat je je eigen risico niet in één keer hoef te betalen, maar ook kan kiezen voor gespreid betalen weten ook de meeste Nederlanders (91%). Maar als het gaat om specifieke zorg zoals de verloskundige, de 20 weken echo en een begeleidingstraject nieuw geneesmiddel dan weet nog maar iets meer dan de helft het juiste antwoord (geen eigen risico bij 20 weken echo en verloskundige, wel bij begeleidingstraject).

Zorgvergoeding

Zorgvergoeding weten we in 71% van de gevallen goed te beantwoorden. De huisartskosten weten we goed te benoemen (95%). Wat de kosten van een gemiddelde knie prothese zijn weet 35%. Iets meer dan de helft weet niet dat fysiotherapie niet in het basispakket zit (55%). Zeer verrassend, aangezien bijna 8 op de 10 Nederlanders een natura zorgverzekering heeft, is dat maar 48% zich realiseert dat je met een natura verzekering geen garantie op vrije artsenkeuze hebt.

Werking zorgstelsel

Over de werking van het zorgstelsel weten we eigenlijk weinig. Slechts 49% van de antwoorden is goed. Dat een zorgverzekering verplicht is (83% goed) en dat een zorgverzekeraar iemand niet mag weigeren is bekend (89% goed). Maar dat de helft van de zorgpremie via de belasting binnenkomt weet maar 26%. En dat zorgverzekeraars op die manier meer geld krijgen om uit te geven aan zorg voor zieke mensen weet ook maar 26%. Bijna de helft denkt dat de overheid de zorgpremies vaststelt, terwijl dit gebeurt door zorgverzekeraars die met elkaar concurreren.

Overstappen

De hoogte van de premie is overduidelijk heel belangrijk. Slechts 58% ziet dat bij overstappen breder gekeken moet worden dan alleen naar de zorgpremie. En veel Nederlanders zien bij het overstappen beren op de weg die er eigenlijk helemaal niet zijn. Ongeveer 1 op 5 Nederlanders verwacht daarbij problemen. We denken dat overstappen niet kan als er een behandeling loopt, we denken dat overstappen geld kost, en we denken dat een zorgverzekeraar je mag weigeren voor de basisverzekering. Maar overstappen kan altijd, zonder kosten en wordt eenvoudig geregeld door de verzekeraar.

Werk aan de winkel voor de Zorgverzekeraars

Eerlijk is eerlijk. De antwoorden laten ook zien dat we zelf meer uit kunnen leggen. Slechts 14% van de respondenten weet dat maar liefst 96% van alle premies besteed wordt aan zorgkosten. Oftewel, 96% van het premiegeld wordt gebruikt om zorg voor verzekerden te betalen, de overige 4% wordt gebruikt om declaraties te verwerken, klanten te woord te staan, de organisatie te draaien. Uit de enquête blijkt dat dit erg onbekend is. Bovendien weet maar 28% van de respondenten dat er geen dividend uitgekeerd wordt aan aandeelhouders van zorgverzekeraars. Dus ook voor onszelf als zorgverzekeraar is er werk aan de winkel om nog beter uit te leggen hoe het werkt.

Er is keuze genoeg en de premieverschillen kunnen behoorlijk oplopen. Belangrijk genoeg om goed naar te kijken en een bewuste keuze voor een zorgverzekering te maken. Het gaat immers om ons leven en onze gezondheid. Daarvoor is wel een beetje kennis nodig en dat lijkt nu eigenlijk onvoldoende. Daarom pakt Ditzo deze handschoen graag op en lanceert op 20 december de Ditzo Zorg Quiz. 30 vragen om je kennis te toetsen en prijzen te winnen. Wil je vooraf vast oefenen? Kijk dan op www.zorgkennisquiz.nl en bekijk alle 100 vragen.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel