Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Dress Red Day en het geld van de Hartstocht

29 sep 2016

Vandaag is het Dress Red Day. De dag waarop de Hartstichting aandacht vraagt voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. En Ditzo doet natuurlijk mee! Want hart- en vaatziekten bij vrouwen ligt ons na aan ’t hart. Weet jij het nog? Afgelopen zorgseizoen organiseerden we de Hartstocht, een estafette om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen, doodsoorzaak nummer 1 bij Nederlandse vrouwen.

Door Nelleke

Miss content

Over Nelleke

Waarom is dit onderzoek nodig?

Hoewel er al veel onderzoek is gedaan naar hart- en vaatziekten, richt(te) dit zich vaak op mannen. Terwijl de ziekte zich bij vrouwen anders blijkt te ontwikkelen en daarom (mogelijk) ook een andere medische behandeling nodig is. Hoog tijd dus voor meer onderzoek bij vrouwen. Dat kost natuurlijk geld en  dit jaar hebben we met dank aan de Hartstocht € 307.650 kunnen geven aan onderzoek. Dit geld is naar Hester den Ruijter gegaan, cardiovasculair onderzoeker (lees: iemand die alles weet over harten en vaten).
 

Wat onderzoekt Hester precies?

Geen klein bedrag, € 307.650, en Dress Red Day is een mooi moment om jullie wat meer te vertellen over waar dit geld precies naartoe gaat. Hester doet vanuit de HELPFul-studie onderzoek naar ‘diastolisch hartfalen’. Dit treedt op als de hartspier zich niet meer voldoende kan ontspannen en het hart uitgeput raakt. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar de reden is nog onbekend. Wel is bekend dat er een voorstadium is waarbij er nog geen duidelijke klachten zijn. De HELPFul-studie doet naar 2 dingen onderzoek: de achtergrond van diastolisch hartfalen (begrijpen waarom sommige vrouwen meer risico lopen) en naar het sneller en makkelijker kunnen stellen van de diagnose. Dit laatste wil Hester bereiken door een bloedtest te ontwikkelen die de ziekte in een vroeger stadium kan opsporen. HELPFul heeft hierover ook een duidelijk filmpje gemaakt.
 

En nu?

Natuurlijk volgen we het onderzoek op de voet. We hopen dat het een belangrijke bijdrage kan leveren aan meer kennis over hartfalen bij vrouwen. Binnenkort hopen we Hester herself ook te interviewen en volgt er natuurlijk weer een update!

Door Nelleke

Miss content

Over Nelleke