Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Pieter helpt zijn buddy uit de financiële nood te raken

25 mei 2018

40% van de Nederlanders worstelt weleens met zijn financiële administratie. Dit blijkt uit cijfers van het Nibud. Dat is veel! Als financieel dienstverlener vinden we het belangrijk om mensen te helpen om financieel gezond te zijn. Zo ook onze Ditzo-collega Pieter. Hij helpt als financieel buddy mensen hun geldzaken op orde te krijgen.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Waarom buddy zijn?

Ik vind het belangrijk om mensen te helpen zich financieel zo veel mogelijk zelf te kunnen redden. Het is best lastig om wanneer je in financiële nood zit, om hulp te vragen. Daarvoor moet je toch een drempel over. Als buddy kun je iemand op een hele persoonlijke manier helpen. En ik had direct al een persoonlijke klik met degene die ik begeleidde. Dat was erg prettig.

Zelfredzaamheid is de sleutel

Vaak begint de hulp met overzicht te krijgen in de financiële situatie en kijken welke vaste lasten onnodig zijn. Zo hebben we eerst overbodige abonnementen opgezegd, bankafschriften geordend, inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet en we hebben voor de zorgverzekering gespreid betalen van het eigen risico aangevraagd. De persoon die ik begeleid is psychiatrisch patiënt en werd hij eind vorig jaar manisch depressief. Zelfredzaam zijn is daardoor moeilijk voor hem. Om te voorkomen dat hij weer in de financiële problemen raakt is bewindvoering een oplossing. Dit houdt in dat een bewindvoerder er voor zorgt dat zijn financieel zaakjes op orde blijven.

Gewoon wandelen

Tijdens zijn depressie hebben we even minder omgekeken naar zijn administratie. In plaats daarvan heb ik veel met hem gewandeld. Na die moeilijk periode hadden we dus wel wat inhaalwerk te doen. Bijvoorbeeld de huurachterstand inhalen en betalingsregelingen treffen. Daarna hebben we een aanmelding voor bewindvoering aangevraagd via de rechtbank. Dit houdt in dat een bewindvoerder er voor zorgt dat zijn financieel zaakjes op orde blijven.

Nog regelmatig contact

Het leukste is dat ik iemand op een heel andere manier heb leren kennen. En ik ga één keer in de zoveel tijd bij hem langs. En nu niet alleen maar om de administratie te controleren.

Hoe werkt het?

Ik ben via a.s.r. Foundation financieel buddy geworden. Als buddy neem je voor een periode van een jaar iemand onder je hoede die wordt aangedragen door De Tussenvoorziening of U-Centraal. Deze organisaties bieden opvang en (financiële) begeleiding aan mensen in een kwetsbare situatie in de stad Utrecht. Een buddy gaat onder andere bij mensen thuis langs om te helpen hun administratie op orde te brengen. Je kunt de sites checken als je meer hierover wilt weten of als je vragen hebt.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel