Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Gezond leven verplichten?

02 dec 2019

Ben jij een fanatieke fitgirl of kijk je liever sport op de televisie? Bewust vegetariër of het liefst de hele dag vlees eten. Gezondheid is een lastig begrip, want wat is gezond? Er zitten veel aspecten aan een gezonde leefstijl, toch vroegen wij ons af of de overheid je ook mag verplichten gezonder te leven. En of een zorgverzekeraar daar ook een rol in mag spelen.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Een toetje moet je verdienen

Als kind moest jij je groenten opeten anders kreeg je geen toetje. Chips en frisdrank waren alleen voor het weekend en je deed aan gym en fietste naar school. Dit moest, want jouw ouders stelden de regels op. Wie verplicht je nu dat jij je groenten moet opeten, de fiets naar werk moet pakken, je alleen in het weekend mag drinken en dat je moet bewegen? Juist, niemand. Je bent volwassen, jij bepaalt de regels. Maar ben je daar ook tevreden mee?

Neemt de overheid de taak van je ouders over?

Om dit te onderzoeken legden we verschillende stellingen voor aan een panel. Zoals: mag de overheid je verplichten gezonder te leven, mag de gemeente je belonen als je afvalt, initiatieven die bijdragen aan een gezonder leven zouden vergoed moeten worden door de basisverzekering en mag een zorgverzekeraar je belonen in de vorm van een lager eigen risico of korting geven op de premie als je gezond leeft. Eigenlijk is dit hetzelfde zoals je ouders ooit deden met dat toetje. Kan en mag de overheid die rol overnemen nu je volwassen bent?

In het onderzoek stelden wij deze vragen aan vijf vitaliteitsgroepen. Deze groepen kijken verschillend naar sport en beweging, eten en drinken en ontspanning.

Onder welke groep val jij?

1. Sportkijkers kijken liever sport en trekken een joggingpak aan voor in huis, niet om in te sporten.

2. Balanszoekers sporten graag voor ontspanning en plezier en eten en drinken gezond.

3. Recreatieve bewegers gaan graag samen wandelen of fietsen. En eten en drinken doen ze volgens vaste patronen.

4. Flexsporters sporten in sociaal verband en alleen wanneer ze het beste uitkomt. Ze houden zowel van lekker als gezond eten en zoeken daarin een balans.

5. Prestatiegerichte socializers vinden het belangrijk om er goed uit te zien. Daarom sporten ze veel en proberen ze zo gezond mogelijk te eten.

Om je een beeld te geven van deze verschillende groepen: prestatiegerichte socializers zijn over het algemeen de jongste groep en de recreatieve bewegers zijn juist iets ouder dan de rest. De andere drie: balanszoekers, flexsporters en sportkijkers zijn verdeeld over alle leeftijden.
'Ik bepaal zelf wanneer ik beweeg en of ik gezond eet'

De vitaliteitsgroepen reageerden verdeeld op de vraag of een zorgverzekeraar je mag belonen als je gezond leeft. Bijvoorbeeld in de vorm van een korting op de premie of een lager eigen risico. De helft van de balanszoekers, sportkijkers, flexsporters en recreatieve bewegers vinden dat een gezonde leefstijl hun eigen verantwoordelijkheid is, daar mag niemand zich mee bemoeien. De andere helft ziet het juist wel zitten dat de zorgverzekeraar je beloont als je gezond leeft. Wat deze vier groepen kenmerkt? Ze zoeken een balans tussen lekker eten, drinken én bewegen. Ook houden zij de regie liever in eigen hand, zelfs als daar een beloning tegenover staat.

Baas over je eigen lichaam

Het is daarom ook geen verrassing dat deze vier groepen tégen verplichten zijn. Ook zijn zij géén voorstander van een gemeente die bewoners stimuleert om af te vallen. No way dat de overheid je mag verplichten gezonder te leven. Of je nu veel sport, eens in de tijd een wandeling maakt, als een ketter rookt, alleen maar wortels eet, geen druppel alcohol drinkt of je in het weekend volpropt met frituur. De meerderheid vindt het zijn eigen verantwoordelijkheid en blijft graag de baas over zijn/haar eigen lichaam.

'Gezond leven? Daar wil ik wel voor beloond worden'

Huh, maar er waren toch vijf groepen en niet vier? Inderdaad, één groep laat zich duidelijk van een andere kant zien. De jongste groep, de prestatiegerichte socializers, zijn voor belonen en meer dan de helft is ook voor het verplichten van een gezonde leefstijl door de overheid. Oh, en zij vinden het ook meer dan oké als de gemeente bewoners beloont om af te vallen. Deze groep vindt het belangrijk om er goed uit te zien en bereikt dit door veel te sporten en mee te gaan met modetrends. Prestatiegerichte socializers proberen zo gezond mogelijk te eten, maar vinden het lastig om dit lang vol te houden. Dat daar een beloning tegenover staat zien zij juist als iets positiefs. Zal dat de leeftijd zijn?

Lees ook ons blog: Tips om niet achter de geraniums te belanden


Door Michiel

Mister social

Over Michiel