Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Afbeelding voorkom voedselverspilling

6 tips tegen voedselverspilling

We staan er niet altijd bij stil: in Nederland verdwijnt jaarlijks zo’n 9 procent van ons eten in de prullenbak. Dat is meer dan 43 kilo eten per persoon, per jaar! Zonde natuurlijk van al dat eten. Wist je dat als wij verspilling voorkomen de milieu-impact tot wel 9% wordt verlaagd en je € 120 per persoon kan besparen? Daarom geven we je een aantal tips die je helpen om verspilling tegen te gaan. Goed voor de natuur én voor je portemonnee.​​​

Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon
​​

Tip #1: Check wat je al in huis hebt

Het klinkt heel logisch, maar toch schiet het er vaak bij in: controleer voordat je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt. Vaak heb je meer dan je denkt en heb je nog producten die op moeten. Kijk wat je in de voorraadkast en koelkast hebt staan en hoe je dat kan gebruiken in de maaltijd voor de komende dag(en).

Tip #2: Haal meer uit restjes

Heb je restjes in huis? Zoals bijvoorbeeld die ene courgette? Bekijk dan eens de receptenzoeker van het Voedingscentrum. In de receptenzoeker kun je zoeken op ingrediënt en vind je daarmee snel lekkere gerechten. En heb je nog wat over van je maaltijd? Vries het dan in voor een andere keer.

Tip #3: Check de houdbaarheidsdatum

Iedereen weet dat een product een houdbaarheidsdatum heeft. Maar wist je ook dat er een groot verschil is tussen de ‘te gebruiken tot’ (TGT) datum en de ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) datum?

‘Te gebruiken tot’ staat op producten waarvan je ziek kunt worden als ze bedorven zijn, zoals bijvoorbeeld bij vlees en vis. Lukt het niet om het product voor deze datum te gebruiken? Vries het product dan in vóór of op de datum dat deze verstrijkt. Je kunt het product ook bereiden (voordat de datum verstrijkt) om het nog maximaal 2 dagen in de koelkast te bewaren.

En dan is er natuurlijk de ‘Ten minste houdbaar tot’ houdbaarheidsdatum. Deze producten zijn ook na het verstrijken van de datum vaak nog prima te eten of te drinken. Door te kijken, ruiken en te proeven kun je zelf makkelijk controleren of een product nog lekker is. Zo heeft de consumentenbond al eens aangetoond dat een geopend pak yoghurt tot een maand na het aflopen van de houdbaarheidsdatum nog veilig en lekker is.

Tip 4: Maak een boodschappenlijstje

Nadat je hebt gekeken wat je nog in huis hebt (en wat er nog goed is), is het tijd voor de boodschappen. Maak voordat je boodschappen gaat doen een lijstje voor meerdere dagen. De schappen van de supermarkt liggen vol verleidingen. Maar als je boodschappen doet met een lijstje op zak, doe je minder impulsaankopen.

Bedenk alvast welke producten, zoals bijvoorbeeld bij groenten, je in meerdere gerechten kan gebruiken.

Een aantal tips voor de boodschappen:

  • Zorg dat je geen trek hebt als je boodschappen gaat doen
  • Probeer voor meerdere dagen boodschappen te doen
  • Koop verse of voorgesneden producten, zoals groenten, het liefst niet voor de hele week tegelijk
  • Koop grote voordeelverpakkingen en aanbiedingen alleen als je zeker weet dat het op gaat

Tip #5: Bewaar voedsel op de juiste plek

Door eten op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren blijft het langer goed. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien. En ook handig: zet producten die het eerst op moeten voorin de koelkast, zodat je ze niet vergeet.

Sommige soorten groente en fruit blijven langer goed in de groentelade in je koelkast, en andere soorten juist buiten de koelkast. Brood kun je het beste bewaren in de zak, in een afgesloten trommel. Nog beter: brood kun je invriezen en elke dag de boterhammen eruit halen die je nodig hebt. Ook groente en fruit kun je bewaren in de diepvries. Groente kun je het beste even blancheren (kort koken), fruit kun je gesneden in stukjes invriezen. Aardappelen, rijst, pasta en couscous kun je gekookt invriezen. In de vriezer blijft eten minimaal een maand goed.

Kijk in de online Bewaarwijzer waar je een product het beste kunt bewaren en hoe lang het goed blijft.

Tip #6: Kook precies genoeg óf voor meerdere dagen

Probeer van te voren goed in te schatten hoeveel je kookt. Met een keukenweegschaal meet je precies hoeveel je nodig hebt. Voor pasta, rijst en couscous is een Eetmaatje een handig hulpmiddel voor het bepalen van de hoeveelheid. Je kan ook handige ezelsbruggetjes gebruiken. Bij spaghetti is een handje dat niet groter is dan een euromunt vaak voldoende per persoon.. En heb je toch te veel gemaakt? Vries het in of bewaar het in de koelkast. Dan weet je ook dat je de volgende keer iets minder kan afwegen. Wat je niet te veel kookt, hoef je het ook niet weg te gooien.

Probeer ook eens om gelijk voor meerdere dagen te koken, dat scheelt een hoop tijd! En maak je een lekkere salade? Maak dan juist eens iets te veel. Dan heb je de volgende dag een heerlijke gezonde lunch!


Bron: Voedingscentrum​


Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon