Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Waarom we snacken

Dit is waarom we snacken

​​Snacken: we doen het allemaal wel eens. Een koekje bij de koffie, een plak cake als we bezoek krijgen en een zak chips als je ’s avonds op de bank zit. Ook als we eigenlijk helemaal geen honger hebben. Maar waarom doen we het dan toch? We hebben de top 5 redenen waarom we snacken voor je op een rij gezet.​​

Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon
​​

Omdat we gestrest zijn

Snacken op stressvolle momenten zorgt ervoor dat je je iets minder slecht voelt, maar het is nog onduidelijk hoe dat komt. Het kan bijvoorbeeld een psychologisch effect zijn. Misschien zijn we ervan overtuigd dat we ons na het eten van snacks beter voelen, eten daarom snacks en voelen ons daarna ook daadwerkelijk beter. Het snacken werkt dan als een placebo.

Omdat we emotioneel zijn

Misschien heb je gemerkt dat je de neiging hebt om minder gezond te eten als je je niet lekker voelt. Als dit zo is, ben je niet de enige. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat negatieve emoties het verlangen naar ongezond voedsel vergroten. Daarnaast kan het ook zijn dat snacken een afleidingsmechanisme is dat negatieve emoties dempt.

Omdat het een gewoonte is

Omdat we steeds vaker snacken op de automatische piloot, zijn snacks onbewust onderdeel geworden van onze dagelijkse routine. Zo hebben zowel de plek waar je bent, als de mensen waarmee je bent, een grote invloed op je snackgedrag. We kennen allemaal wel die ene vriend of vriendin die altijd een zak chips in je winkelmandje gooit.

Omdat we ons vervelen

Eten is een makkelijke manier om jezelf te vermaken. Je kunt het namelijk altijd en op iedere plek doen. Alleen is vaak het probleem dat je eigenlijk helemaal geen honger hebt, maar het alleen maar gebruikt om verveling tegen te gaan.

Omdat we iets te vieren hebben

We eten vaak ongezonde snacks om iets te vieren of om onszelf te belonen. Het is namelijk het perfecte excuus om onszelf (en anderen) te trakteren op iets lekkers! En dan natuurlijk het liefst met iets ongezonds als taart, want het is een speciale gelegenheid.

Tips om minder of gezonder te snacken

Wil je graag minder of gezonder snacken? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zorg allereerst voor een regelmatig eetpatroon, hierdoor zal je tussen de maaltijden door minder verlangen naar snacks. Zorg daarnaast dat je altijd gezonde snacks in huis hebt, om te voorkomen dat je naar ongezonde snacks grijpt. Door meer volkorenproducten te eten zorg je dat je de opname van koolhydraten remt, waardoor je minder pieken en dalen in je bloedspiegel krijgt. Eet je daarbij ook meer eiwitrijke producten? Dan zit je sneller en langer vol, waardoor je minder trek hebt in snacks.​


Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon