Omdat we gestrest zijn
Snacken op stressvolle momenten zorgt ervoor dat je je iets minder slecht voelt, maar het is nog onduidelijk hoe dat komt. Het kan bijvoorbeeld een psychologisch effect zijn. Misschien zijn we ervan overtuigd dat we ons na het eten van snacks beter voelen, eten daarom snacks en voelen ons daarna ook daadwerkelijk beter. Het snacken werkt dan als een placebo.
Omdat we emotioneel zijn
Misschien heb je gemerkt dat je de neiging hebt om minder gezond te eten als je je niet lekker voelt. Als dit zo is, ben je niet de enige. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat negatieve emoties het verlangen naar ongezond voedsel vergroten. Daarnaast kan het ook zijn dat snacken een afleidingsmechanisme is dat negatieve emoties dempt.
Omdat het een gewoonte is
Omdat we steeds vaker snacken op de automatische piloot, zijn snacks onbewust onderdeel geworden van onze dagelijkse routine. Zo hebben zowel de plek waar je bent, als de mensen waarmee je bent, een grote invloed op je snackgedrag. We kennen allemaal wel die ene vriend of vriendin die altijd een zak chips in je winkelmandje gooit.
Omdat we ons vervelen
Eten is een makkelijke manier om jezelf te vermaken. Je kunt het namelijk altijd en op iedere plek doen. Alleen is vaak het probleem dat je eigenlijk helemaal geen honger hebt, maar het alleen maar gebruikt om verveling tegen te gaan.
Omdat we iets te vieren hebben
We eten vaak ongezonde snacks om iets te vieren of om onszelf te belonen. Het is namelijk het perfecte excuus om onszelf (en anderen) te trakteren op iets lekkers! En dan natuurlijk het liefst met iets ongezonds als taart, want het is een speciale gelegenheid.
Tips om minder of gezonder te snacken
Wil je graag minder of gezonder snacken? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zorg allereerst voor een regelmatig eetpatroon, hierdoor zal je tussen de maaltijden door minder verlangen naar snacks. Zorg daarnaast dat je altijd gezonde snacks in huis hebt, om te voorkomen dat je naar ongezonde snacks grijpt. Door meer volkorenproducten te eten zorg je dat je de opname van koolhydraten remt, waardoor je minder pieken en dalen in je bloedspiegel krijgt. Eet je daarbij ook meer eiwitrijke producten? Dan zit je sneller en langer vol, waardoor je minder trek hebt in snacks.