Hoe krijg je roest weg?
Als het metaal van je auto wordt blootgesteld aan lucht, kan roest ontstaan. Bijvoorbeeld na een parkeerschade of aanrijding met lichte blikschade. Door zuurstof in de lucht ontstaat een chemische reactie met het beschadigde metaal. Dit noemen wij roesten of oxideren. De roest maakt het metaal broos en hierdoor brokkelt het af. Het spreekt voor zich dat dit niet goed is voor de constructie van je auto. Daarnaast is roest op je auto niet mooi om te zien.
Beschadiging autolak door roest
Beschadiging van de autolak is vaak het begin van roestvorming. Is er eenmaal schade aan de lak ontstaan en zie je bijna het blanke staal, dan breidt de roest zich snel uit. Beginnende roestplekken op je carrosserie kun je heel goed zelf verwijderen. Maar hoe krijg je roest weg? Dat leggen we hieronder uit.
Roest verwijderen in 4 stappen
Stap 1: waar zit de roest?
Bepaal in hoeverre de autolak is aangetast door roest. Dit doe je door zachtjes met een schroevendraaier of ander metalen voorwerp tegen het aangetaste metaal te duwen. Je ziet dan of het metaal totaal is doorgeroest of dat alleen het oppervlak is aangetast door roestvorming.
Stap 2: vlak maken roestplek
Is er sprake van flinke roest? Schuur dan eerst met een staalborstel en vervolgens met schuurpapier. Hoe hardnekkiger de roest, hoe grover het schuurpapier. Schuur een stuk metaal blank tot op 3 centimeter rondom de aangetaste plek. Gebruik bij het schuren van roest altijd een mondkapje. Zo voorkom je dat roest en stof in je longen komen.
Krijg je niet alle roest weg? Gebruik dan een roestomzetter. Dit is een middel dat de laatste restjes roest oplost. Je kunt voorafgaand aan het schuren bijvoorbeeld WD40 op het te schuren oppervlak aanbrengen. Dit oplosmiddel beschermt metaal tegen roest en corrosie, maakt verroeste of vastzittende onderdelen los en verdringt vocht.
Stap 3: afwerking met plamuur
Na drogen en uitharding moet je de plek zorgvuldig en voorzichtig opschuren. Voor de fijne afwerking gebruik je polyester- of autoplamuur. Na iedere laag dien je de boel goed vlak te schuren.
Stap 4: aanbrengen autolak
Spuit de bewerkte en afgeschuurde plek over met autolak. De juiste kleur autolak staat op het registratieplaatje van je auto. Hier vind je het juiste kleurnummer dat hoort bij jouw auto. Soms vind je dit nummer in de deuropening of aan de onderkant van de motorkap.
Roest voorkomen
Roest voorkomen is natuurlijk altijd beter dan roest verwijderen. Heb je een kleine parkeerschade? Laat deze schade direct repareren en zorg voor een goede laklaag. Hoe minder zuurstof en vocht er bij het metaal van je auto kan komen, hoe minder kans op roestvorming. Daarnaast is het belangrijk om de auto regelmatig te poetsen en in de was te zetten. De waslaag is een extra bescherming voor je autolak.
Tegenwoordig is het bij de betere carwash ook mogelijk om je auto een dergelijke behandeling te laten geven na de wasbeurt. Vraag dan om een extra behandeling om roest te voorkomen.
Roest APK
In veel gevallen blijkt tijdens de APK dat jouw auto last heeft van roest. Als de roest ernstig is, bestaat de kans dat de auto niet door de keuring komt. Bespaar daarom niet op een grote onderhoudsbeurt en was je auto regelmatig. Controleer je auto voorafgaand aan de keuring op roestvorming. Kijk vooral aan de onderzijde van de auto en bij de deuren. Bijvoorbeeld bij spatborden en de afdichting tussen de raamsierlijst en het rubber.
Meer informatie
Goed voor je auto zorgen verkleint de kans op roestvorming. Wij garanderen niet dat deze tips roest permanent verwijderen. Ook ben je zelf aansprakelijk voor schade aan je auto na het verwijderen van roest. Wil je meer informatie wilt over roestvorming of het verwijderen van roest? Loop dan binnen bij een schadegarantgarage bij jou in de buurt. Zorg er ook voor dat je auto goed verzekerd is. Bij ons sluit je gemakkelijk online een autoverzekering af.