Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Hooikoorts

Hooikoorts hebben is niet leuk.

12 mei 2021

Het is volop lente! En hiermee is helaas ook het hooikoorts-seizoen in volle gang. Zodra de pollen weer in de lucht hangen, hebben veel mensen met hooikoorts last van een loopneus, niezen, jeukende ogen en vermoeidheid. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan hooikoorts, zo is er een hooikoortsradar en zijn er verschillende apps te downloaden. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

1. Vermijd pollen

Probeer zo veel mogelijk pollen te vermijden waar jij niet tegen kunt. Dus ben jij allergisch voor bepaalde bomen, maak dan niet een boswandeling. En ben je allergisch voor gras? Dan heb je een goede smoes om niet het gras te hoeven maaien.

2. Be smart(phone)

Er zijn verschillende apps die automatisch een melding geven als je moet oppassen als hooikoortspatiënt. Ook zijn er diverse websites die aangeven hoeveel pollen er in de lucht hangen.

3. Word kluizenaar

Moet je naar buiten, om bijvoorbeeld boodschappen te doen, doe dit dan vroeg in de ochtend, ’s avonds laat of na een regenbui. In de middag hangen namelijk de meeste pollen in de lucht.

4. Sluit ramen en deuren

Hou je ramen zoveel mogelijk dicht als de pollen in de lucht hangen. Wil je toch je huis luchten? Dan is het handig om de ramen in de ochtend of in de avond te openen. Of na een regenbui. Want dan zijn er minder pollen in de lucht. Heb je toch overdag je slaapkamer gelucht? Dan is het goed om even te stofzuigen voordat je gaat slapen. Zo houd je je slaapkamer pollenvrij.

5. Douchen, slapen

Spring even onder de douche voordat je gaat slapen, zo was je de pollen van je af. Was vooral je haren goed. Zo heb je minder last van pollen op je hoofdkussen waardoor je beter kunt slapen.

6. Vakantietips

Het is vakantietijd! Ga je bijvoorbeeld de natuur opzoeken? Dan is het goed om je te realiseren dat er op het platteland wel 3 tot 5 keer zo veel stuifmeel in de lucht kan hangen als in de stad of aan zee. Ook bij drukke wegen, is er meer stuifmeel in de lucht. Bovendien kunnen uitlaatgassen je klachten verergeren. Ga je bakken op het strand? Aan zee of in de bergen zijn er minder pollen in de lucht. Smeer je wel goed in!

7. Vaseline smeren

Eentje uit oma’s tijd. Smeer rond je neus wat vaseline of een andere vette crème. Dit beschermt je huid en gaat directe prikkeling van pollen in je neusholtes tegen.

8. Handen wassen

Je zit onbewust de hele dag met je handen bij je ogen en neus en dat kan zorgen voor extra irritatie. Dus was vaker dan gebruikelijk je handen.

9. Jeukende ogen

Eén van de irritantste dingen van hooikoorts is irriterende ogen. En het belangrijkste is, net als bij muggenbulten, om er niet aan te zitten. Heb je toch de behoefte om in je ogen te wrijven, omdat je het echt niet houdt? Probeer dan, in plaats van wrijven, een vochtig washandje op je ogen te leggen of je ogen spoelen met koud water.

10. Geneesmiddelen

Last but not least: geneesmiddelen. Er zijn geneesmiddelen zoals tabletten, neussprays en oogdruppels. Overleg altijd met je huisarts of apotheker voordat je deze gebruikt.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel