Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
meldcode auto

De meldcode van je auto

03 feb 2016

Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt om de meldcode gevraagd. Maar wat is die meldcode precies? En waar vind je die?

Door

​Waar is de meldcode voor nodig?

kentekenbewijs met meldcodeWanneer je een autoverzekering afsluit of opzegt, is de verzekeraar verplicht dit door te geven aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De RDW controleert of alle auto’s met een Nederlands kenteken ook echt zijn verzekerd voor de wettelijk verplichte WA verzekering. Verzekeraars kunnen kunnen je auto alleen bij de RDW aanmelden als ze jouw meldcode hebben. Zonder aanmelding weet de RDW niet dat je verzekerd bent en riskeer je een boete voor onverzekerd rijden.

Waar staat de meldcode van je auto?

meldcodeDe meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van je auto. De meldcode kun je vinden op deel 1B van het kentekenbewijs of op de kentekencard, het kentekenbewijs op creditcardformaat. De meldcode staat ook in het tenaamstellingsverslag dat je krijgt als je de auto op jouw naam laat zetten. Tot slot kun je ook nog een kijkje nemen onder de motorkap van je auto, want daar kun je het chassisnummer vinden. De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van dit nummer.

Verwarrend is dat het tweede deel van de tenaamstellingscode, óók uit 4 cijfers bestaat. Maar dit is dus niet de meldcode.

Weet je de meldcode (nog) niet?

Het kan zijn dat je de meldcode nog niet weet. Bijvoorbeeld als je een nieuwe auto gaat kopen, maar de auto nog niet op jouw naam is gezet. Voor het berekenen van een premie heb je de meldcode niet nodig. Wel als je daadwerkelijk de autoverzekering wilt afsluiten. Je kunt dan het beste de meldcode opvragen bij de dealer of huidige eigenaar. Geef je een verkeerde meldcode aan ons door dan kunnen we je auto niet aanmelden bij de RDW. Je auto staat dan als 'onverzekerd' geregistreerd. Het is dus belangrijk dat je de juiste code aan ons doorgeeft! 

Tip
Wist je trouwens dat je als de auto op jouw naam staat, je met je DigiD de gegevens (waaronder de meldcode) van je auto op kunt vragen bij de RDW?
 

Door