Openbare toiletten zijn vaste toiletten die door de gemeente worden geplaatst en onderhouden. Rotterdam heeft 14 publieke toiletten, Utrecht telt er 3. Londen en Parijs hebben 400 publieke toiletten. Antwerpen heeft er 120, de Deense hoofdstad Kopenhagen 94. Je kunt dus rustig zeggen dat we in Nederland op wc-gebied een pleefiguur slaan. De reden: Nederlandse gemeenten vinden het onderhoud van openbare toiletten een te kostbare zaak.
Publieke toiletten zijn geen luxe
Een toilet in de buurt hebben, is geen luxe. Want niet iedereen kan zijn plas even goed ophouden. Zwangere vrouwen bijvoorbeeld. En wanneer je door de bril van de 2 miljoen mensen in Nederland met een maag- of darmaandoening kijkt: meer openbare toiletten betekent meer bewegingsruimte. Voor 1 op de 8 Nederlanders is een openbaar toilet dus gewoon hoge noodzaak. Maar waarom zijn er dan niet meer openbare toiletten?
Kunstpoepen: Duitse designertoiletten
Nu hoor ik je denken: publieke toiletten die zijn toch goor. Waarom zou je er meer willen? Het is maar door welke bril je er naar kijkt. Er zijn inderdaad veel openbare toiletten waar je neusvleugels nou niet bepaald een vreugdedansje van maken. Maar een publiek toilet hoeft geen vieze bedoening te zijn. Zo zijn in Berlijn openbare toiletten een kunstvorm. Al meer dan een eeuw lang. Zo telt de stad 30 zogenaamde Café Achteck: achthoekige cafés. Schone goed onderhouden toiletgebouwen in art nouveau-stijl. Maar ook de moderne openbare kleine kamers in de Duitse hoofdstad zijn top of the bill. Wist je bijvoorbeeld dat er in Duitsland pissoirs voor vrouwen bestaan?
Waar vind je openbare toiletten
Mooie openbare toiletten in Duitsland daar hebben we in Nederland weinig aan. 650 kilometer lang je plas ophouden om een art nouveau-plasje te doen, is wat veel van het goede. En van de Nederlandse openbare toiletten hoef je het niet te hebben. Maar waar kun je dan wel terecht? Gelukkig op meer plaatsen dan je denkt. Wist je dat wanneer je het vraagt je bij elk filiaal van de supermarktketens Albert Heijn en Jumbo naar de wc kan? Dat staat vastgelegd in hun servicevoorwaarden. Bij elkaar zijn dat meer dan 1400 toiletten waar je meestal 7 dagen per week terecht kunt. En is er geen supermarkt in de buurt, dan kun je altijd
de HogeNood-app downloaden. Daar vind je niet de alleen locaties van 5.000 publiek toegankelijke toiletten, ze zijn ook nog eens voorzien van reviews.