Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Parkeersensoren

Minder schade door parkeersensoren?!

26 apr 2017

​Eind januari blogde Hella er al over: kleine parkeervakken en grote auto’s. Het is iets van deze tijd, want auto’s zijn de laatste jaren gemiddeld langer en breder geworden, terwijl de parkeervakken nog even krap zijn als voorheen. Gevolg? Oplopende kosten van parkeerschade. Daar tegenover staan natuurlijk de technologische snufjes in de auto’s van tegenwoordig die er voor moeten zorgen dat we juist minder schade rijden. Maar doen ze dat ook?

Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon

Voordeel technologie

Dankzij de technologische ontwikkelingen is de veiligheid in het verkeer zeker toegenomen. Als we bijvoorbeeld kijken naar het aantal schades veroorzaakt door een aanrijding, blijkt uit cijfers van het CED dat dit van 1,9 miljoen in 2010 gedaald is naar 1,4 miljoen in 2015. Eén van de verklaringen is de verbeterde technologie in auto’s. Met sommige auto’s is het bijna onmogelijk geworden een aanrijding te veroorzaken door snufjes als ‘Adaptive Cruise Control’, waarmee je auto automatisch afstand houdt van je voorligger. 

Nadeel technologie?

Toch kun je ook een nadeel noemen van de technologische verbeteringen, met name voor verzekeraars. Want de schades die gereden worden, zijn steeds kostbaarder. Neem bijvoorbeeld ruitschade. Tegenwoordig zijn autoruiten vaak uitgerust met regen -en lichtsensoren en voorruitverwarming. Superfijn natuurlijk, maar herstel van zo’n ruit bij schade is heel lastig vanwege de elektronica. Steeds vaker moeten autoruiten dan in zijn totaliteit vervangen worden. Een duur grapje.

Parkeersensoren

Hetzelfde geldt voor een bumper. Als deze door schade vervangen moet worden, is dat tegenwoordig een stuk duurder vanwege ingebouwde parkeersensoren. En dit geldt niet alleen voor duurdere auto’s want ook de goedkopere modellen hebben nu vaak dit soort elektronica.

Irritante piepjes

En aan die parkeersensoren kleeft misschien nog een nadeel, aldus Duitse verzekeraar HUK. Want het gebeurt ook vaak dat automobilisten de ‘irritante piepjes’ uitzetten. Als je auto dan voorzien is van sensoren, moet je ze natuurlijk wel goed gebruiken! Bij goed gebruik kunnen ze de helft van de schades voorkomen.

Dus ben jij die fanaat van technische snufjes en heb jij de nieuwste auto? Gebruik dan vooral alle voordelen van de auto en zorg zo voor meer veiligheid op de weg. Bij schade is het prijskaartje immers des te hoger…


Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon