Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
juridische geschillen

Soorten juridische geschillen

18 okt 2016

​Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering heb je de keuze uit verschillende modules, zoals Consument en Wonen of Werk en Inkomen, om jezelf (en je gezinsleden) te verzekeren tegen juridische conflicten. Wat houdt het in, een juridisch geschil en welke soorten zijn er?

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

Wat is een juridisch geschil?

In veel situaties ga je (zonder dat je het misschien door hebt) een juridische overeenkomst aan. Denk aan een online aankoop, het tekenen van een huurcontract, een nieuwe werkovereenkomst of het afsluiten van een lening. Deze dingen gaan vaak goed, maar soms ontstaat een probleem. Dit heet een juridisch geschil en heeft te maken heeft met wetten en regels. Denk ook aan een ontslag, of een uitkering die onterecht is stopgezet. Zo is er een heel aantal conflicten dat vaak voorkomt. Per verzekeraar kan het verschillen welke soorten geschillen vergoed worden. De belangrijkste juridische geschillen zijn

  • Consumentengeschillen
  • Woongeschillen
  • Arbeidsgeschillen
  • Verkeersgeschillen

Consumentengeschillen

Je kent het misschien wel, je koopt na een tijd sparen online een mooie nieuwe tv. Natuurlijk ben je erg blij als je de tv hebt ontvangen, maar dit verdwijnt wanneer blijkt dat de tv niet goed werkt. Na contact opgenomen te hebben met de verkoper, vervolgens met de fabrikant, waarbij je weer teruggestuurd wordt naar de verkoper ben je het zat Dit voorbeeld is een typisch voorbeeld van een consumentengeschil. Wat doe je dan? Je rechtsbijstandverzekering inschakelen. Een jurist kan dan bijvoorbeeld contact opnemen met de verkoper om het probleem op te lossen

Je moet er niet aan denken, een juridisch geschil tijdens je welverdiende vakantie! Toch komt het helaas vaak voor dat een appartement of vakantieverblijf niet voldoet aan je verwachtingen. Op de website van de reisorganisatie staan mooie plaatjes en er worden allemaal beloftes gedaan, maar bij aankomst valt het erg tegen. Het verblijf is smerig, er staan kapotte meubels. Of.. in het ergste geval is de reisorganisatie failliet of bestaat het vakantieverblijf helemaal niet. Ook in dit geval kan je een beroep doen op de rechtsbijstandverzekering. Per verzekeraar kan verschillen hoeveel dekking er is en waar. Zo kun je vaak kiezen voor een rechtsbijstandverzekering met werelddekking of Europadekking en hanteert iedere verzekeraar andere voorwaarden.

Woongeschillen

Stel je woont al jaren in een prachtig appartement en er lijkt niets aan de hand te zijn. Tot je ineens een berichtje krijgt van de eigenaar dat de woning is verkocht. Binnen een maand moet je een andere woonruimte zien te vinden. Je bent het hier natuurlijk niet mee eens en laat dit weten. Toch word je verplicht het appartement te verlaten. Ook kan het voorkomen dat je een appartement huurt dat niet in een goede staat verkeert, er is bijvoorbeeld lekkage, de verwarming werkt niet goed of de kozijnen zijn zo slecht onderhouden dat het gewoon waait in huis. De eigenaar van het huis aanspreken is zo gedaan, maar wat als hij of zij niets met de meldingen doet? Met de dekking ‘Consument en Wonen’ ben je goed verzekerd voor woongeschillen.

Verkeersgeschillen

Een verkeersgeschil houdt in dat er een conflict tijdens deelname aan het verkeer, in alle vormen, dus lopend, op de fiets of brommer en met de auto. Stel je krijgt een aanrijding waarbij niet duidelijk is wie de schuldige is. Of je hebt een verkeersboete die onterecht is en wilt hier bezwaar tegen maken. Als je bewust de wet hebt overtreden of jou wordt verweten dat je opzettelijk een misdrijf hebt gepleegd, dan krijg je geen hulp.

Heb je jouw auto laten repareren door een (BOVAG erkende) garagehouder en is het niet volgens de juiste kwalitatieve standaarden gedaan? Dan wil je natuurlijk dat er een oplossing komt. Wat nou als je het geschil niet gezamenlijk op kunt lossen? Om je hiervoor te verzekeren, is het belangrijk om de dekking ‘verkeer’ te hebben. Let op! Voor geschillen die gaan over je motorrijtuig is het van belang dat je ook de aanvullende dekking ‘motorrijtuigen’ afsluit. Deze dekking wordt ook aangeboden als extra dekking op je autoverzekering, hierbij geldt de dekking alleen voor de auto waarvoor de verzekering is afgesloten. Heb je meer dan 1 auto? Dan kan het dus voordelig zijn om in plaats van de dekking ‘rechtsbijstand motorrijtuigen’ een losse rechtsbijstandverzekering af te sluiten met de dekking Verkeer inclusief Motorrijtuigen!

Arbeidsgeschillen

Als je met een (dreigend) ontslag geconfronteerd wordt of je hoort er iets over in de wandelgangen, is het begrijpelijk dat het je aan het denken zet. Ben je nog wel verzekerd van jouw baan? Wat zijn je rechten mocht je ontslagen worden en wat zijn alternatieven? Of misschien nog erger; je bent of wordt ontslagen op staande voet terwijl je vindt dat je niet rechtvaardig bent behandeld? Een rechtsbijstandverzekering met de dekking Werk of Arbeid kan hierbij helpen. Let wel op, net als bij elk ander conflict is het niet mogelijk de verzekering pas af te sluiten als er al een conflict speelt of dat je kan verwachten dat het gaat spelen. Het is dan namelijk geen onzeker voorval meer en er is in dat geval geen dekking voor dat (dreigende) conflict.

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten

Heb je nog geen rechtsbijstandverzekering maar ben je door de uitleg nieuwsgierig geworden? Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering zijn naast de dekkingen, een aantal dingen van belang om af te wegen, zoals of er een wachttijd geldt en waar de dekkingen geldig zijn.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther