Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Je telefoon weet wanneer jij je medicijn in moet nemen

28 jun 2018

Neem jij altijd je medicijnen in? Of vergeet je ze af en toe? Vast wel. Sommige ochtenden zijn nu eenmaal zo zwaar dat je alleen oog hebt voor een kop koffie. Je medicatie heeft dan vaak minder prioriteit. Herken jij jezelf hier in? Dan ben je niet de enige. Maar liefst 40% van de Nederlandse bevolking neemt medicatie niet altijd op de juiste manier in. eHealth kan je hierbij helpen.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Als jij je medicijnen inneemt zoals de arts dat heeft voorgeschreven, ben je met een duur woord therapietrouw. Vergeet je weleens medicatie? Dan heb je meer last van je ziekte of duurt het herstel langer, waardoor je misschien vaker naar het ziekenhuis moet. Daardoor leidt verkeerd medicijngebruik tot hogere kosten van de gezondheidszorg.

Meer dan 1 oorzaak voor onjuist medicijngebruik

Wanneer jij je medicijnen niet altijd inneemt, kan dat veel redenen hebben. Je vergeet ze, bijvoorbeeld, of hebt ze niet meer in huis. Aan de andere kant neem jij je medicijnen misschien wel altijd in, maar niet zoals voorgeschreven (nuchter, bijvoorbeeld). Ook dan ben je niet therapietrouw. Deze uiteenlopende redenen zijn precies waarom het lastig is om therapieontrouw te tackelen. Wat voor jou werkt, werkt misschien niet voor een ander. Er is jammer genoeg niet één manier om ervoor te zorgen dat iedereen zijn medicijnen juist en op tijd inneemt. Gelukkig biedt de vooruitschrijdende techniek mogelijkheden om dit probleem op te lossen.

App je je medicijnen al genomen?

Een app op je telefoon die je eraan herinnert wanneer je je medicijn in moet nemen. De bijsluiters van je medicijnen altijd bij de hand op je telefoon. Of een melding wanneer je nieuwe medicijnen klaarliggen bij de apotheek. Twintig jaar geleden klonk dit nog als sciencefiction. Nu is er een woord voor: eHealth. Digitale toepassingen in de zorg die gebruik maken van moderne communicatietechnologieën. Hoewel zorgverleners vaak terughoudend zijn in het gebruik ervan (bijvoorbeeld door gebrek aan langdurig onderzoek), zijn wij enthousiast. Zo kan eHealth bijdragen aan therapietrouw en zorgt het ervoor dat mensen die medicijnen gebruiken zelfstandiger en zelfredzamer zijn. Zo verbeteren we niet alleen de kwaliteit van de zorg en krijgen we samen ook de kosten omlaag.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel