Tocht en trek
Tocht wordt ook wel ‘trek’ genoemd. Volgens van Dale is tocht ‘het trekken van de wind’ en ‘een koude luchtstroom in huis’. Tocht ontstaat als ramen en deuren tegenover elkaar openstaan. Deze tocht kun je makkelijk verhelpen. Maar wat als het blijft tochten?
Tocht in huis opsporen
Tocht in huis opsporen en verhelpen is de manier om het in huis comfortabeler te maken en je energierekening omlaag te brengen. Tocht in huis opsporen? Zo doe je dat:
- Inspecteer alle kieren en naden in je huis. Doe dit per kamer en schrijf per ruimte op waar het tocht. Bijvoorbeeld tocht bij ramen, kieren, kozijnen of deuren
Kun je ondanks de inspectie niet vinden waar de tocht vandaan komt? Gebruik dan één van deze tips:
- Maak je hand nat en inspecteer de ruimte opnieuw. Je natte hand is gevoeliger voor kou. Hierdoor ontdek je eerder de bron van de tocht
- Inspecteer de ruimte met een waxinelichtje. De vlam wakkert bij de tochtige plek
Huis tochtvrij maken
Naden en kieren dichtmaken is de oplossing tegen warmteverlies. Dat kan op een aantal manieren. Je huis tochtvrij maken? Zes tips:
1. Spouwmuurisolatie
Een spouwmuur is de open ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Muurisolatie in de spouw is een oplossing om de buitenmuur te isoleren. Door spouwmuurisolatie houd je de warmte binnen en laat je de kou buiten. Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie, waaronder:
- Glaswol. Glaswolvlokken worden in de muur gespoten. Glaswol werkt niet alleen als muurisolatie, ook als geluidsisolatie
- Polystyreen parels (piepschuimkorrels). Er zijn zwarte en witte polystyreen parels. De zwarte bieden een betere isolatie
- Polyurethaan schuim (PUR-schuim). Het schuim wordt in de schouw gespoten en zet in de schouw uit zodat alle naden en kieren goed zijn afgesloten
- Perlietkorrels. Perliet zijn vulkanische steentjes die niet zijn gekristalliseerd. Perliet is een natuurlijk product en wordt voor spouwmuurisolatie behandeld met een waterafstotend middel
2. Tochtstrippen
Tocht door naden en kieren voorkomen? Sluit ze af met een tochtstrip. Er zijn verschillende soorten en mogelijkheden. Denk aan:
- Tochtstrip bij de deur
- Deurborstel
- Tochtband
- Tochtstrip bij de brievenbus
- Dorpelstrip
- Naden en kieren dichtmaken met een tochtstrip levert volgens het Nibud jaarlijks een besparing van € 25 op.
3. Ramen
Tochtwering is in moderne huizen in de ramen in gebouwd. Woon je in een ouder huis? Dan is het raadzaam om maatregelen te treffen om tocht door ramen te voorkomen. Een aantal oplossingen:
- Tochtstrip bij ramen
- Zelfklevende tochtband
- Ramen isoleren
- Folie voor ramen
- Raambekleding, zoals dikke gordijnen
4. Kozijnen
Tocht bij kozijnen komt door kieren bij draaiende kozijndelen, zoals ramen en deuren, en bij de aansluiting van het kozijn naar de gevel. Tips om tocht bij kozijnen te verhelpen:
- Kozijnen afkitten
- Kozijnen isoleren
- Zelfklevend tochtband of tochtstrippen bij de draaiende delen
- Houten kozijnen vervangen voor kunststof kozijnen. Kunststofkozijnen hebben een hogere isolatiewaarde
5. Vloer
Kieren in houten vloeren dichten lost tocht door de vloer op. Een geïsoleerde vloer zorgt voor warme voeten én een droge kruipruimte. Een houten vloer isoleren kan onder andere met glaswol en steenwol. Welk materiaal geschikt is, hangt af of van de soort vloer. Wil je de houten vloer in de kruipruimte of bijvoorbeeld de zoldervloer isoleren? Een vakman kan je adviseren bij de materiaalkeuze.
6. Dak
De meeste warmte verdwijnt via het dak. Als het dan ook tocht via het dak, is het warmteverlies extra groot. Naden tussen dakplaten, in de aansluiting of in de nok van het dak kunnen tocht veroorzaken. Zonde van de energie en stookkosten. De oplossing? Dakisolatie. Deze varianten zijn er:
- Glaswol: onbrandbaar, waterafstotend en geluidswerend
- Steenwol: zelfde eigenschappen als glaswol
- Rotswol: gelijk aan glaswol, maar heeft een betere geluidswerende werking
- Aluminium noppenfolie: kaatst warmte terug
- Hardschuimplaten: hebben een brandvertragende werking
- Kurk: is milieuvriendelijk en geluidswerend. Het is een duurdere isolatiesoort
Ventilatie
Heb je alle tocht in huis verholpen? Let op de ventilatie. Een continue aanvoer van frisse lucht en afvoer van vervuilde lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Zet daarom regelmatig de ramen open als je thuis bent en breng ventilatieroosters aan.
Lees ook:
huis winterklaar maken