Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Pitstop

Een pitstop van Max Verstappen redt mensenlevens

24 aug 2017

Bij Formule 1 denk je eerder aan gevaar dan aan levens redden. Want de racesport, dat is toch vooral met 300 km per uur een bocht afraffelen? Maar wist je dat de pitstops van Formule 1-coureurs als Max Verstappen artsen helpen hartaanvallen eerder te ontdekken?

Door Gast

Gast blogger

​Rijden in de snelste auto’s ter wereld is precisiewerk. Een millimeter te veel naar links of naar rechts sturen en je auto ligt in de grindbak of erger. En ook tijdens de pitstop mag je niet verslappen. Een seconde meer of minder in de pits, kan het verschil maken tussen een plek op het podium en een roemloze vierde plaats.
 

Data op pole position

Het werk van een coureur heeft veel overeenkomsten met dat van een chirurg. Millimeters, fracties van seconden zijn letterlijk van levensbelang. In beide disciplines zijn teamwork en communicatie van levensbelang. En een pitbox heeft met alle apparatuur wel wat weg van een operatiekamer. Of het nu om hartslag of slijtage van de banden gaat, data helpen om sneller en beter de juiste beslissingen te nemen. Dat deze twee disciplines de handen ineen slaan is eigenlijk best logisch.
 

Fernando Alonso op ziekenhuisbezoek

De Britse National Health Service (NHS), zag wel brood in een samenwerking met de Formule 1-sport en ging in zee met McLaren Racing. Zij koppelden de racecomputer van oud-wereldkampioen Fernando Alonso aan de apparatuur in het kinderziekenhuis van Birmingham.
 

Patroonherkenning redt levens

De sensoren die normaal gebruikt werden om de gegevens op de sensoren op de raceauto zo snel mogelijk te verwerken, waren nu verbonden met de sensoren die op de lichamen van jonge patiëntjes waren aangebracht. De computer monitorde de hartslag en het zuurstofniveau van de kinderen. En omdat de computer wereldkampioen was in het zo snel mogelijk herkennen van patronen, was deze in staat problemen veel eerder te herkennen dan een arts dat zou kunnen. Omdat de artsen direct gewaarschuwd werden, konden ze veel sneller ingrijpen en zo levens redden.
 

Max Verstappen helpt rugpatiënten een stap verder

Ook het team van Max Verstappen, Red Bull Racing, gebruikt de techniek die zij ontwikkelen om de gezondheidszorg te verbeteren. Zo stellen zij hun technische kennis beschikbaar aan wetenschappers over de hele wereld die onderzoek doen naar manieren om mensen met een ruggengraatblessure beter en sneller te genezen. Vrijwel alle Formule 1-teams doen naast racen iets om met hun technische kennis en kunde iets bij te dragen aan de maatschappij. Dus elke keer wanneer de auto van Max Verstappen zondag tijdens de Grandprix van Spa stilstaat in de pits, gaat de medische wetenschap weer wat sneller vooruit.

Door Gast

Gast blogger