Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Wat is een rechtsbijstandverzekering

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

29 apr 2016

Rechtsbijstand betekent hulp krijgen bij juridische problemen, ofwel hulp als je een conflict hebt waarbij wet- en regelgeving ook een rol speelt. Bijvoorbeeld als je een conflict hebt met je werkgever over je ontslag, als je ontevreden bent over de aankoop van een auto en er met de dealer niet uitkomt of als je het na een ongeluk in het verkeer oneens bent over de schadeafhandeling.

Door Nelleke

Miss content

Over Nelleke

Waarom een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Met een rechtsbijstandverzekering kun je je verzekeren voor juridische hulp. De belangrijkste twee voordelen zijn:

  • Een professional met (juridische) kennis van de zaak helpt je bij het conflict
  • Kosten van rechtsbijstand, bijvoorbeeld van een jurist in dienst van de schadebehandelaar, worden vergoed

Je kunt juridische hulp om verschillende redenen inschakelen. Bijvoorbeeld omdat je eerherstel wilt of een financiële compensatie. Voordat je juridische hulp inschakelt, is het altijd goed om na te gaan of je ergens een juridische zaak van wilt maken. Dit kan namelijk veel tijd en energie kosten en misschien is de uitslag, hoe deze ook is, je dat uiteindelijk niet waard. Ook is het inschakelen van rechtsbijstand geen garantie dat je de uitslag krijgt die je graag wilt. Maar heb je een groot en belangrijk conflict, is het fijn om te weten dat je juridische hulp kunt inschakelen. Een goede rechtsbijstandverzekering biedt je hiervoor de zekerheid.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Wat je rechtsbijstandverzekering dekt, hangt af van de dekkingen die je gekozen hebt en de voorwaarden van je rechtsbijstandverzekering. Dit verschilt per verzekeraar. Vrijwel elke rechtsbijstandverzekering geeft je de mogelijkheid om zelf je dekkingen te kiezen. Handig, want zo ben je alleen verzekerd voor wat je nodig hebt! Met de Ditzo Rechtsbijstandverzekering ben je standaard verzekerd voor ‘Consument & Wonen’. Dit houdt in dat je verzekerd bent voor conflicten tijdens je vakantie, voor conflicten die over je gezondheid gaan en voor conflicten over persoonlijke eigendommen. Daarnaast kun je kiezen uit drie aanvullende modules:

  • Verkeer (zo ben je verzekerd als verkeersdeelnemer)
  • Inkomen (over sociale zekerheid, je pensioen en conflicten met je werkgever)
  • Fiscaal & Vermogen (over je vermogen)

Waar geldt een rechtsbijstandverzekering?

Vaak kun je bij een rechtsbijstandverzekering kiezen uit Europadekking en Werelddekking. Bijvoorbeeld of juridische problemen tijdens vakantie binnen Europa of ook buiten Europa verzekerd zijn. En je kunt vaak eventuele gezinsleden meeverzekeren. Verandert je persoonlijke situatie (je koopt bijvoorbeeld een auto of je start een eigen bedrijf), check dan altijd even of je rechtsbijstandverzekering nog aansluit bij je situatie en wensen.

Let op de voorwaarden

Voor je een rechtsbijstandverzekering afsluit, is het handig om de voorwaarden even goed te bekijken. Deze kunnen per verzekeraar behoorlijk verschillen. Zo kun je bij het afsluiten er op letten of er een eigen risico geldt, er maximale vergoedingen zijn en wat eventuele uitzonderingen zijn.

Rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd

Een verschil per verzekeraar is bijvoorbeeld wachttijd. Wachttijd houdt in dat je een verzekering al een bepaalde periode moet hebben voor je aanspraak kunt maken op juridische hulp. Dit om te voorkomen dat je hulp nodig hebt en dán pas een verzekering afsluit. Bij Ditzo bieden we een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd aan. (op één uitzondering na bij scheidingsmediation). Dit betekent dat je vanaf de ingangsdatum van je verzekering dekking hebt. Tenzij je natuurlijk tijdens het afsluiten van je verzekering al wist of kon weten dat je juridische hulp nodig zou hebben.

Premie rechtsbijstandverzekering

De vraag ‘Wat is een rechtsbijstandverzekering?’ is met deze pagina hopelijk voldoende beantwoord. Benieuwd of een rechtsbijstandverzekering ook iets voor jou is? Bereken vrijblijvend de premie van de Ditzo Rechtsbijstandverzekering of neem contact met ons op.


Door Nelleke

Miss content

Over Nelleke