Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Weercodes

Weercodes

02 jan 2019

​​Weercodes, wat betekent het als het KNMI weerwaarschuwingen met weercode geel, oranje of rood afgeeft? Wanneer is er sprake van een weeralarm? En welke voorzorgsmaatregelen kun je treffen om bijvoorbeeld stormschade​ te voorkomen?​​​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Weercodes KNMI

Het KNMI geeft weercodes af zodat iedereen die buiten is, zich kan aanpassen aan de weersomstandigheden. Het rijgedrag aanpassen bijvoorbeeld. Het KNMI gebruikt vier kleuren: dit zijn de weercodes groen, geel, oranje en rood. Deze weercodes en -kleuren zijn internationaal in gebruik.

Weercode groen

Weercode groen betekent dat er geen waarschuwingen zijn. Bij code groen zijn er dus geen gevaarlijke of extreme weersomstandigheden.

Weercode geel

Geeft het KNMI een weerswaarschuwing af met weercode geel? Dan is er mogelijk gevaarlijk weer op komst. Voor mensen die buiten zijn of naar buiten moeten, is het belangrijk de voorspellingen in de gaten te houden, omdat de omstandigheden gevaarlijk kunnen worden. Bijvoorbeeld voor watersporters. Weercode geel geeft het KNMI maximaal twee dagen van te voren af. De kans op gevaarlijk weer is minimaal 60%.

Weercode oranje

Een weerswaarschuwing met weercode oranje betekent dat er gevaarlijk of extreem weer aankomt. De kans op schade en ongevallen is groot door ongebruikelijke meteorologische omstandigheden. Zoals:

  • Gladheid door sneeuw of ijzel, met een neerslag van minimaal 3 cm per uur of 10 cm in 6 uur Sneeuw met windkracht 6 of meer
  • Onweer: in 5 minuten minimaal 500 ontladingen
  • Regen: minimaal 75 mm in 1 dag
  • Windstoten van minstens 100 km/u per uur
  • De weerswaarschuwing wordt vanaf 24 uur van te voren afgegeven als de kans op gevaarlijk of extreem weer 60% of meer is.

Weeralarm of code rood

Code rood is een weeralarm. Het KNMI schaalt code oranje op naar code rood, als het voor 90% zeker is dat het weer extreem wordt. Een weeralarm wordt niet eerder dan twaalf uur van te voren afgegeven. Zorg dat je bij code rood constant op de hoogte blijft van de ontwikkelingen en dat je de adviezen van autoriteiten opvolgt.

Gedrag aanpassen aan weercodes

Weercodes worden afgegeven zodat iedereen die buiten is, zijn gedrag kan aanpassen aan de omstandigheden. Je rijgedrag bij storm bijvoorbeeld. Maar ook autorijden bij gladheid. Bij weerwaarschuwingen heeft het verkeer en dus ook het openbaar vervoer er vaak last van. Het KNMI geeft voor mist, regen en waterhozen maximaal weercode geel af. Voor de andere weersomstandigheden, zoals sneeuw, storm en windstoten, geeft het KNMI weercode oranje of een weeralarm met code rood af.

Cijfers van het Verbond van Verzekeraars

Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat er meer inboedel-, woonhuis- en autoschade is bij een weeralarm voor wind, hagel en onweer. Zo is er drie keer zoveel inboedelschade, vijf keer zoveel woonhuisschade en zeven keer zoveel door de natuur veroorzaakte cascoschade aan auto’s.

Tip: Voorkom schade bij weerswaarschuwingen en een weeralarm

Extreem weer kan grote gevolgen hebben voor de samenleving. De kans op schade en letsel is bij weercode oranje en code rood groot. Net als de hinder, gevolgen en risico’s bij extreem weer. Daarom is het aan te raden om bij extreem weer voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Blijf, als het kan, binnen
  • Ben je onderweg? Pas je rijgedrag aan, houd twee handen aan het stuur, rijd rustig en vermijd windgevoelige plekken zoals de Afsluitdijk
  • Houd rekening met vertraging onderweg en neem iets te eten en te drinken mee
  • Zorg dat je bereikbaar bent via je telefoon
  • Sluit alle ramen en deuren
  • Storm of windhozen? Berg alle losse spullen in je tuin op
  • Controleer regelmatig je schutting, beplanting en daken op stevigheid en neem waar nodig voorzorgsmaatregelen. Door goed onderhoud kun je schade voorkomen.
  • Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en volg de adviezen van autoriteiten op

Weerswaarschuwingen per provincie

De weercodes worden per provincie afgegeven. Het weeralarm geldt dus niet per definitie voor heel Nederland. Het kan zo zijn dat er aan de kust een weeralarm geldt, terwijl er in het oosten van het land een weerswaarschuwing met code geel is afgegeven.

Vlucht vervallen of uitje afzeggen?

Is door het weer je vlucht uitgevallen en vertrek je bijvoorbeeld een dag later? Je mist in dit geval een vakantiedag. Deze gemiste vakantiedag (of 'niet genoten vakantiedag') kun je claimen op je reisverzekering als je daarbij ook de aanvullende dekking Annulering​ hebt afgesloten.

Dat is anders als je door het weer een evenement mist. Besluit je vanwege sneeuw, gladheid of een hevige storm niet naar die musical, voetbalwedstrijd of dat festival te gaan? De gemaakte kosten kun je niet claimen op je reisverzekering. Hoewel de kaartjes voor een musical niet goedkoop zijn, is het een risico dat je meestal zelf kunt dragen. Dat is ook de sleutel bij verzekeringen: risico’s verzekeren die je niet zelf wilt of kunt dragen.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther