Waarom winterbanden?
Bij lage temperaturen wordt het rubber van autobanden harder, daarom verliezen zomerbanden hun grip op het wegdek. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber en een ander profiel waardoor de grip beter blijft bij kou.
In de zomer kun je deze banden beter niet gebruiken, omdat het rubber van een winterband bij hoge temperaturen te zacht wordt, waardoor je minder grip hebt en een lange remweg. Een Winterband slijt daarom snel in de zomer.
Wanneer winterbanden plaatsen?
Je hoeft niet te wachten met wisselen tot de eerste sneeuw valt. Let vooral op dalende temperaturen. Wordt het kouder dan 7 graden, dan kun je aan de slag. Onder de 7 graden werken winterbanden namelijk het best. Door regen, gevallen bladeren, sneeuw en ijs wordt het wegdek glad. Winterbanden zorgen dan voor de juiste grip op de weg. Ga je naar het buitenland met de auto? Kijk dan goed of winterbanden verplicht zijn.
Maar wat als de kou uitblijft?
Wissel je te vroeg en rij je met temperaturen boven de 7 graden? Dan slijten je winterbanden iets sneller. De profieldiepte neemt dan sneller af. En juist tijdens sneeuw en ijzel heb je die hard nodig. Maar wacht je te lang, dan kom je achter in de rij te staan bij je garagebedrijf. Je loopt dan de kans dat je in de tussentijd al met je zomerbandjes door de sneeuw of over het ijs moet glibberen.
Wat zijn goede wisselmomenten?
Goede wisselmomenten zijn het laatste weekend van oktober (begin van de wintertijd) en het laatste weekend van maart (begin van de zomertijd). Als je dat aanhoudt, zit je redelijk goed.
Een aantal tips bij de bandenwissel:
- Is het kouder dan 7 graden? Wissel je zomerbanden in voor je winterbanden
- Oude winterbanden monteren? Laat eerst de profieldiepte controleren. Voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm aanbevolen
- Geen plek om thuis je zomerbanden op te slaan? Vraag je garagebedrijf om opslagmogelijkheden. Of informeer bij een bandenhotel
- Op wintersport? In de meeste wintersportlanden (ook Duitsland) is het gebruik van winterbanden verplicht