Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
mondzorg

Zeg eens aaahh...

17 feb 2020

De gebitskwaliteit van jongeren, vooral van tieners, is in de afgelopen jaren verslechterd. Om de mondgezondheid van jongeren te verbeteren, is meer aandacht nodig voor manieren waarop gaatjes en gebitsslijtage voorkomen kan worden. Dit geldt voor jongeren zelf natuurlijk, maar ook voor hun ouders. Als zorgverzekeraar willen we graag bijdragen aan die nodige aandacht. Daarom hebben we wat tips op een rij gezet voor jong en oud.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Hulp bij poetsen is noodzakelijk

Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Daarom is hulp nodig! Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Advies is daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1 keer per dag na te poetsen, ook als er elektrisch wordt gepoetst. Met het napoetsen maken ouders tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het tiende jaar blijft het belangrijk dat ouders en mondzorgverleners het tandenpoetsen begeleiden en controleren.

Jong geleerd is oud gedaan!

Een gezonde mond is een onderdeel van een gezond lichaam. Kinderen die vanaf jonge leeftijd leren om hun mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in zelfzorg op volwassen leeftijd. Jong geleerd is oud gedaan!

Een tandarts of mondhygiënist is de persoon die kinderen de juiste houding, kennis en vaardigheden kan aanleren. Breng een bezoek aan een mondzorgverlener zodra het eerste tandje doorkomt. Voor kinderen tot 18 jaar is alle zorg die je bij de mondzorgverlener vraagt of krijgt gratis!

Waar moet je nog meer op letten?

Tandenpoetsen

Poets 2 keer per dag 2 minuten. Poets bij kleine kinderen ’s morgens en ’s avonds en kies een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt voor de versterking van het glazuur. Voor kinderen zijn er speciale tandpasta’s die zijn afgestemd op de leeftijd van het kind, waar minder fluoride inzit.

Gebruik daarbij een tandenborstel met een kleine borstelkop met zachte haren. Zo kom je overal makkelijk bij. Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen.

 

En geef zelf het goede voorbeeld. Poets 2x per dag 2 minuten!

 

Eten en drinken

Ook het aantal eet- en drinkmomenten van je kind is van invloed op de mondhygiëne. Beperk dit aantal tot maximaal zeven per dag. Drie keer een maaltijd en maximaal vier keer per dag een tussendoortje. Kijk daarnaast goed naar wat er gegeten wordt. Wie vaak suikers neemt, loopt een groter risico op het krijgen van gaatjes.

Lees meer tips op Hou je mond Gezond. Dit is een landelijk lesproject van Ivoren Kruis.

Beter voorkomen dan genezen!

Het goed verzorgen van je gebit kan tot bijna 70% minder gaatjes leiden. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Den Bosch bij een groep kinderen van 6-9 jaar. In 3 jaar tijd kregen kinderen maar liefst 88% minder fluoridebehandelingen, werden ze 66% minder geseald en nam het aantal vullingen met 62% per kind flink af.

Kinderen meeverzekerd op de basisverzekering

Tot het 18e jaar vallen alle kosten van de tandarts en de mondhygiënist onder de basisverzekering. Over de tandartskosten die onder de basisverzekering vallen, hoef je geen eigen risico te betalen. Het is belangrijk dat je jouw gebit en dat van je kind regelmatig laat controleren door een tandarts of mondhygiënist. Hoe vaak dit nodig is, kan de tandarts of mondhygiënist adviseren en hangt af van jouw mondgezondheid.

Ook vanaf het 18e jaar is het belangrijk dat je regelmatig jouw gebit laat controleren door een tandarts of mondhygiënist. Hiervoor kun je een tandartsverzekering afsluiten.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel