Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
zorgverzekeringskaart Ditzo

Meer transparantie dankzij de zorgverzekeringskaart?!

17 mei 2017

Heb je soms moeite om te zien waarvoor je met je zorgverzekering precies verzekerd bent? Om dit makkelijker te maken, hebben alle zorgverzekeraars samen de Zorgverzekeringskaart gemaakt. Daarmee is het voor jou veel makkelijker om in één oogopslag te zien waar je voor verzekerd bent en welke eventuele beperkingen er zijn.

Door Gast

Gast blogger

Waarom is er gekozen voor een Zorgverzekeringskaart?

Eind 2015 hebben de Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond aan alle zorgverzekeraars aangegeven dat er nog veel onduidelijkheid voor consumenten was. Voor veel klanten was het onduidelijk hoe het nou precies zat met gecontracteerde zorgaanbieders, eigen risico en bij welke zorgverlener hij of zij nou precies terecht kon. Daarnaast was het ook niet voor iedereen even duidelijk wat er allemaal vergoed werd in de basisverzekering.

Naar aanleiding van dat signaal hebben de zorgverzekeraars er voor gekozen om voor iedere basisverzekering een soort bijsluiter in de vorm van een kaart (PDF) toe te voegen. Deze kaart moet er voor zorgen dat als een klant een zorgverzekering afsluit, hij of zij precies kan zien wat dat zal betekenen voor hem of haar. Omdat het Verbond van Verzekeraars ook bezig was met een verzekeringskaart voor schade- en levensverzekeringen is er voor gekozen om dezelfde opzet aan te houden. Daardoor heeft de Zorgverzekeringskaart veel overeenkomsten met de reguliere verzekeringskaart voor andere soorten verzekeringen.

Vanaf begin 2016 zijn alle zorgverzekeraars regelmatig met elkaar, maar ook met de Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond, om de tafel gaan zitten om een goede kaart te ontwerpen die meer transparantie biedt aan de consument. Sinds afgelopen overstapseizoen hebben alle Nederlandse zorgverzekeraars dan ook een zorgverzekeringskaart voor de basisverzekering gepresenteerd en op hun website geplaatst.

Wat kan je nou precies met de Zorgverzekeringskaart?

Als je de Zorgverzekeringskaart bekijkt zie je een aantal onderdelen uitgelegd. Bovenaan vind je informatie over wat de basisverzekering inhoudt en hoe het zit met je eigen risico. Wil je meer weten over hoe we jou kunnen helpen met bijvoorbeeld zorgadvies of wachtlijstbemiddeling? Dan staat ook op de kaart vermeld hoe je contact op kan nemen met de verpleegkundigen van de afdeling Zorgadvies. Op de rest van de kaart staat per zorgsoort aangegeven hoeveel contracten wij hebben afgesloten met die zorgverleners en hoeveel wij betalen als je naar een zorgverlener zonder contract gaat.

Doordat alle zorgverzekeraars dezelfde vormgeving voor de kaart gebruiken zijn de kaarten van verschillende zorgverzekeraars heel eenvoudig naast elkaar te leggen en kunnen op die manier goed vergeleken worden. Zo kan je zien of de verzekering die je hebt gekozen of wil kiezen bij jou past en waar je rekening mee moet houden als je zorg nodig hebt.

Is er nu dankzij de Zorgverzekeringskaart volledige transparantie?

We denken dat de Zorgverzekeringskaart voor veel meer duidelijkheid bij klanten kan zorgen. Toch zijn alle zorgverzekeraars zich er van bewust dat dit nog duidelijker moet kunnen. Bijvoorbeeld over het gecontracteerde aanbod van zorgverleners bij jou in de buurt. Daarom hebben alle zorgverzekeraars er voor gekozen om ook dit jaar weer om de tafel te zitten om de Zorgverzekeringskaart nog duidelijker voor de klant te maken.

Ook is het volgens nieuwe Europese wetgeving verplicht om voor iedere verzekering, dus ook een aanvullende verzekering, een verzekeringskaart te maken. Dit moet aan bepaalde eisen voldoen, waardoor je voor volgend jaar een andere Zorgverzekeringskaart zal vinden. Natuurlijk willen we hiermee wel minstens net zo transparant zijn als bij de huidige verzekeringskaart.

Wat nou als er iets onduidelijk is?

Nu kan het zijn dat de Zorgverzekeringskaart nog steeds niet alle informatie geeft die je nodig hebt. Daarom kan je natuurlijk ook altijd op andere manieren informatie krijgen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een vergoeding of een zorgverlener? Dan kan je naar onze Zorgzoeker gaan. Heb je een meer medisch inhoudelijke vraag of wil je meer weten over wachtlijsbemiddeling? Dan staan de verpleegkundigen van Zorgadvies altijd voor je klaar. En heb je nog andere vragen? Neem dan contact op met ons webcare-team.


Door Gast

Gast blogger