Spoedeisende zorg en geplande zorg
Onder zorg in het buitenland is er verschil tussen spoedeisende zorg en geplande zorg.
Spoedeisende zorg in het buitenland
De basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland, waar je ook bent. We vergoeden dan het Nederlands tarief. In sommige landen is het Nederlands tarief niet voldoende om je zorgkosten te vergoeden.
Om gerust te zijn dat je verder volledig bent verzekerd voor spoedeisende zorg in het buitenland, kun je kiezen voor de extra Ditzo module Buitenland. Met deze Buitenland module ben je volledig verzekerd voor spoedeisende zorg in het buitenland, krijg je noodzakelijk medisch vervoer vergoed in het buitenland, en word je ondersteund via onze alarmcentrale SOS International.
Vergeet voor eventuele extra zorgkosten, zoals repatriëring of reddingsoperaties ín het buitenland, geen reisverzekering af te sluiten.
SOS International
Bij spoedeisende zorg in het buitenland dien je direct contact op te nemen of te laten nemen met SOS International. De arts van SOS International treedt in een dergelijke situatie op namens onze medisch adviseur. SOS International Hulpverlening biedt 24/7 hulp aan reizigers bij ziekte of een ongeval.
Wil je meer informatie over spoedeisende zorg in het buitenland en SOS International Hulpverlening? Ga dan naar onze pagina over spoedeisende zorg in het buitenland.
Geplande zorg in het buitenland
Geplande zorg is niet spoedeisende zorg. Dit kan ook plaatsvinden in het buitenland, omdat mensen in Nederland bijvoorbeeld te lang moeten wachten. Of wanneer je regelmatig voor behandeling naar het ziekenhuis moet, en je voor langere periode naar het buitenland gaat.
Houd wel rekening met de volgende voorwaarden:
- Niet spoedeisende zorg in EU, EER en verdragsland wordt enkel vergoed vanuit de aanvullende verzerking ZorgBeter, mits je woonachtig bent in het land waar de zorg is genoten.
- Niet spoedeisende zorg in België en Duitsland wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen ZorgBewust en ZorgBeter, mits je woonachtig bent in Nederland en dit minder dan 50 kilometer is van de praktijk van de zorgaanbieder in België of Duitsland.
- Geplande zorg in het buitenland dient vooraf schriftelijk aangevraagd te worden middels een aanvraagformulier. Dit formulier vind je onderaan deze pagina.
- Uitzonderingen voor geplande zorg in het buitenland waarvoor je geen aanvraag in hoeft te dienen zijn: Orthondontie, Fysiotherapie, Manuele therapie en Oefentherapie (Cesar/Mensendieck).
- Je dient de nota van je niet spoedeisende zorg aan ons aan te leveren in het Nederlands, Duits, Engels, Frans of Spaans.
Alle informatie over geplande zorg in het buitenland, van vergoedingen tot declareren, vind je op de pagina over geplande zorg in het buitenland.
Als grensbewoner ga je ook wel eens voor zorg naar het buitenland. Je kunt dan gewoon gebruik maken van die zorg, net als in Nederland. Maar soms moet je rekening houden met extra voorwaarden. Wat die voorwaarden zijn vind je op de pagina over zorg voor bewoners van een grensgebied
Denk hier aan voor vertrek:
Zorg er voor dat je de Ditzo Zorgpas bij je hebt als je naar het buitenland gaat. Dat scheelt je een hoop gedoe! De Ditzo Zorgpas is namelijk ook je Europese gezondheidskaart (EHIC) en geeft je recht op medische zorg in het buitenland. Zo voorkom je dat je zorgkosten zelf voor moet schieten. Heb je geen zorgpas meegenomen? In de Ditzo App vind je de digitale versie.
Vaccinaties
Bij Ditzo kun je je ook thuis laten vaccineren, op het moment dat het jou het beste uitkomt! Alle klanten bij Ditzo krijgen 10% korting op de gehele factuur bij een thuisvaccinatie. Dit aanbod geldt voor al onze zorgklanten. Een arts komt gewoon bij je thuis. Dat is goedkoop, veilig én makkelijk! Zo werkt het:
- De vaccinatie wordt gedaan door een arts van Thuisvaccinatie.nl.
- Je kunt je online aanmelden voor een afspraak
- Je krijgt een advies over welke reisvaccinaties je nodig hebt
Medicijnen in het buitenland
Als je medicijnen nodig hebt, wil je niet betalen voor medicijnen die onnodig duur zijn. Prijsverschillen tussen medicijnen met dezelfde werkzame stof zijn groot. Daarom kiest Ditzo ervoor om medicijnen te vergoeden volgens het voorkeursbeleid. Met het voorkeursbeleid vergoeden we alleen de variant die uiteindelijk het goedkoopst is. Wanneer je een voorkeursmedicijn gebruikt betaal je geen eigen risico. Je betaalt wel eigen risico over de afleverkosten (terhandstellings- en dienstverleningskosten) van de apotheek.
Bovengenoemd beleid geldt ook als je geplande medicijnen in het buitenland haalt.