Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

​​
​Eigen risico

Het eigen risico is een verplicht bedrag dat iedereen die ouder is dan 18 betaalt voor zorg die valt onder de basisverzekering. De hoogte ervan wordt door de overheid vastgesteld en is €385.

Hoeveel eigen risico heb ik al betaald?Wat is het eigen risico?

Bij zorgkosten die onder de basisverzekering vallen betaal je de eerste €385 zelf, hierna worden de zorgkosten die je maakt vergoed vanuit de basisverzekering. Het bedrag dat je eerst zelf betaalt heet het eigen risico. 

​​

Soms zijn er uitzonderingen, zoals een bezoek aan de huisarts. Over die uitzonderingen betaal je dus geen eigen risico.

​​​

Vrijwillig eigen risico

Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Dat betekent dat je dan meer dan €385 zelf betaalt als je zorgkosten maakt. Dat heet een vrijwilig eigen risico. Je kunt het eigen risico verhogen tot maximaal €885. Door te kiezen voor een hoger eigen risico wordt je maandpremie lager. 

In de onderstaande tabel lees je hoeveel korting je krijg met een hoger eigen risico. Let er wel op dat als jou toch iets overkomt dat je dan een hoger bedrag zelf moet betalen. Als je verwacht zorg nodig te hebben is het nadelig om een hoger eigen risico te kiezen. ​


Eigen risico Goede Keuze premie per maand Vrije Keuze premie per maand​
€385 €128,95 ​€144,50
€485 €124,78 ​€140,33
€585 €120,62 ​€136,17
€685 €118,53 ​€134,09
​€785 ​€116,45 ​€132,00
​€885 ​€111,45 ​€124,50​

​​​​​​​​​​​​
Betalen van je eigen risico

Het eigen risico wordt automatisch van je rekening afgeschreven. Dit doen we binnen 21 dagen nadat je hier bericht over hebt ontvangen in je digitale postvak. Je hoeft dus zelf niets te doen.

Heb je moeite met het betalen van je eigen risico? Als je een achterstand hebt kun je een betalingsregeling aanvragen. Je betaalt dan in termijnen. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie. 


Wil je voorkomen dat je in één keer je hele eigen risico moet betalen als je zorgkosten maakt? Je kunt het eigen risico ook in 10 termijnen vooruit betalen. Als je het niet gebruikt krijg je alles aan het einde van het jaar weer terug. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie. 


Wat is het verschil met de eigen bijdrage?

Naast het eigen risico heb je ook de eigen bijdrage. Het kan voorkomen dat je een eigen bijdrage én eigen risico betaalt. Wij verrekenen altijd eerst de eigen bijdrage en erna het eigen risico. 

​Eigen bijdrage​ Eigen risico​
​Geldt voor alle leeftijden ​Geldt alleen vanaf 18 jaar
​Kan zowel voor basis als aanvulende verzekeringen gelden ​Geldt alleen voor de basisverzekering
​In sommige gevallen vergoed vanuit een aanvullende verzekering ​Geen vergoeding vanuit een aanvullende verzekering
​Bedrag is afhanelijk van het type zorg ​Een vast bedrag per jaar (€385)


Veelgestelde vragen over eigen risico


​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​​