Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

​Fysiotherapie​​

Het kan je zomaar gebeuren. Je bent lekker aan het sporten en je verrekt een beenspier. Voor je het weet ga je het traject in waarbij je fysiotherapie nodig hebt. Maar hoe werkt het nou precies? Mag je zomaar naar iedere fysiotherapeut? Wanneer krijg je fysiotherapie vergoed vanuit je basisverzekering? En wanneer vanuit je aanvullende verzekering? Is er een verschil tussen vergoedingen onder de 18 jaar en 18 jaar en ouder? Om het je iets makkelijker te maken hebben wij hier alle informatie voor je op een rijtje gezet. Deze pagina is opgedeeld in vier gedeeltes:  informatie voor als je wilt starten met fysiotherapie, informatie voor als je bij een fysiotherapeut loopt, informatie over het declareren van je rekeningen en over fysiotherapie voor een aandoening volgens bijlage 1 besluit zorgverzekering. In de volksmond wordt dit ook wel ‘chronisch’ of ‘lijst borst’ genoemd.

Ditzo Goede Keuze
Naturapolis
€ 115,50
​​​​​​​


Onderwerpen op deze pagina:

 1. Starten met fysiotherapie
  • Op zoek naar een fysiotherapeut
  • Ben ik voor fysiotherapie verzekerd?
  • Tarieven
  • Wat wordt er vergoed door Ditzo en wat niet?
 2. Onder behandeling bij de fysiotherapeut
  • Worden de behandelingen vergoed?
  • Moet je de rekening zelf declareren?
 3. Na de fysiotherapie behandelingen
  • Achteraf een rekening gekregen?
  • Ik heb nog recht op het krijgen van behandelingen uit mijn verzekering
 4. Fysiotherapie voor een aandoening volgens bijlage 1 besluit zorgverzekering

​1. Starten met Fysiotherapie

Op zoek naar een fysiotherapeut
Wil je naar de fysiotherapeut gaan maar ben je nog op zoek naar een fysiotherapeut die jij geschikt vindt? In onze zorgzoeker kun je kijken welke gecontracteerde fysiotherapeuten bij jou in de buurt zitten, en er één uitkiezen.

Ben ik voor fysiotherapie verzekerd?
Heb je alleen een basisverzekering en is er geen aandoening volgens bijlage 1 besluit zorgverzekering vastgesteld bij jou? Dan worden de kosten niet vanuit de basisverzekering vergoed. Dit betekent dus dat de kosten best kunnen oplopen. Het is belangrijk om hier over na te denken als je je zorgverzekering gaat wijzigen. Denk je dat je komend jaar gebruik zal maken van fysiotherapie? Dan kan het handig zijn om je aanvullend te verzekeren. Ook als je gebruik gaat maken van fysiotherapie in verband met een aandoening volgens bijlage 1 besluit zorgverzekering., krijg je niet alle behandelingen uit de basisverzekering vergoed. Ook in dat geval kan het nuttig zijn om je aanvullend te verzekeren.
Weet je even niet meer wat voor pakket je voor dit jaar hebt afgesloten? Log in op de MijnZorgverzekering, en kijk voor welke zorg je wel of niet verzekerd bent.

Tarieven
Met een aantal fysiotherapeuten hebben wij contractafspraken. De gecontracteerde fysiotherapeuten zijn te vinden in onze Zorgzoeker. Je hoeft bij deze fysiotherapeuten niet zelf bij te betalen, indien je recht hebt op vergoeding vanuit de basis- of aanvullende verzekering.
Je kan ook naar een fysiotherapeut gaan met wie wij geen contract hebben gesloten. Omdat de tarieven voor fysiotherapie zijn vrijgegeven mag de therapeut zelf bepalen hoeveel hij voor zijn behandeling vraagt. Reguliere fysiotherapie ligt vaak tussen de € 29 en de € 40. Op de website van de fysiotherapeut waar je naartoe wilt staan vaak prijzen beschreven, zodat je een inschatting kan maken hoeveel de therapie zal kosten. Hoeveel je vergoed krijgt bij niet-gecontracteerde praktijken hangt af van de verzekering die je hebt.

Wat wordt er vergoed door Ditzo en wat niet?
Bij fysiotherapie gelden verschillende regels. Hoeveel behandelingen er worden vergoed door je verzekering hangt af van verschillende factoren. Zoals je leeftijd (ben je onder de 18 jaar, of ouder dan 18 jaar), voor welke aandoening je wordt behandeld, maar ook hoeveel behandelingen je al hebt ondergaan. Ga je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut, dan kan het zijn dat je zelf een deel moet bijbetalen. Het deel dat dan door ons wordt vergoed, hangt af van je polis. Kijk daarom op onze zorgzoeker voor of je fysiotherapeut een contract met ons heeft.

Vergoeding bij 18 jaar of ouder
Basisverzekering

 • De eerste t/m 20e behandeling is voor eigen rekening (of een (gedeeltelijke) vergoeding als je een aanvullende verzekering hebt)
 • Vanaf de 21e behandeling krijg je een vergoeding, mits je een aandoening hebt volgens bijlage 1 besluit zorgverzekering.

Voor onderstaande indicaties wordt fysiotherapie vanaf de eerste behandeling vergoed:

 • Bij urine incontinentie worden de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering
 • Bij claudicatio intermittens worden de eerste 37 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering
 • Ook worden eenmalig maximaal 12 behandelingen oefentherapie vergoed bij artrose van heup en knie per 12 maanden
 • Bij COPD worden behandelingen oefentherapie vanaf de eerste behandeling vergoed. In het eerste jaar worden niet meer dan 70 behandelingen vergoed. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst van de COPD. Lees meer hierover in onze Zorgzoeker.
 • Ook maakt fysiotherapie onderdeel uit van de nieuw ingevoerde coronaherstelzorg. Lees hier meer over in onze voorwaarden.
 • Het eigen risico is van toepassing

Aanvullende verzekering

 • Vergoeding van 6 behandelingen bij ZorgBewust of 9 behandelingen bij ZorgBeter
 • Geen eigen risico van toepassing

Voor behandelingen manuele therapie vergoeden wij niet meer dan 12 behandelingen per kalenderjaar.

Vergoeding onder 18 jaar
Basisverzekering

 • Bij een aandoening volgens/vermeld op bijlage 1 besluit zorgverzekering krijg je alle benodigde behandelingen vergoed
 • Als je geen aandoening volgens bijlage 1 besluit zorgverzekering hebt krijg je 9 behandelingen vergoed. Indien nodig 9 extra behandelingen op medische indicatie (als je een verwijzing van een arts of medisch specialist hebt gekregen)
 • Geen eigen risico van toepassing

Lees meer over alle vergoedingen en polisvoorwaarden, met alle uitsluitingen en voorwaarden rondom fysiotherapie.

Checklist stap 1

 • Verzekering
  Heb ik alleen een basisverzekering of ook een aanvullende verzekering?
 • Eigen risico
  Maak je kosten voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering en ben je ouder dan 18 jaar? Dan is eerst je eigen risico van toepassing. Met andere woorden: als je nog geen gebruik hebt gemaakt van je eigen risico, gaan de kosten voor de behandelingen hier eerst vanaf. Check daarom eerst hoeveel eigen risico je al hebt verbruikt, voordat je naar de fysiotherapeut gaat. Het standaard eigen risico is wettelijk bepaald, en staat vast op €385,-. Let op: het gaat hier alleen om kosten vanuit de basisverzekering!
 • Vergoedingen
  Worden de behandelingen voor jou vergoed of niet? En wanneer wordt het wel vergoed? Ga naar onze zorgzoeker om te bekijken of fysiotherapie voor jou vergoed wordt.
 • Fysiotherapeut vinden
  Ben je op zoek naar een (gecontracteerde) fysiotherapeut ? Deze kun je heel gemakkelijk vinden in onze zorgzoeker.

​2. Ik ben al onder behandeling

Worden de behandelingen vergoed?
Ben je benieuwd of de behandeling die jij moet ondergaan vergoedt wordt? Ga naar onze Zorgzoeker voor een overzicht van alle vergoedingen rondom fysiotherapie en om te zien welke praktijken een contract met ons hebben.

Moet je de rekeningen zelf declareren?
Als wij een contract met een fysiotherapeut hebben, dan hoef je de rekening niet zelf te declareren. De fysiotherapeut kan in dit geval de rekening gelijk naar ons sturen, en dan hoef je niks te doen. Hebben wij geen contract met de fysiotherapeut waar jij heen wilt? Dan zal je de rekening zelf moeten declareren bij ons. Je ontvangt dan tot maximaal het door ons vastgestelde maximale tarief voor de behandeling die je hebt ondergaan.

Weet je niet goed hoe je dit moet doen? Geen zorgen, we hebben alle informatie rondom declareren voor je op een rijtje gezet.

3. Na de fysiotherapie behandelingen

Achteraf een rekening gekregen?
Wanneer je volgens de voorwaarden van je basis of aanvullende verzekering recht hebt op vergoeding van fysiotherapie en je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat, dan stuurt de fysiotherapeut de rekening naar ons. Vervolgens betalen wij aan de fysiotherapeut de rekening. Als blijkt dat je volgens de voorwaarden van je basis of aanvullende verzekering geen recht (meer) hebt op vergoeding van behandelingen fysiotherapie dan ontvang je de nota van de fysiotherapeut. Wanneer je nog eigen risico moet betalen, dan sturen wij jou hiervoor een rekening.

Ik heb nog recht op het krijgen van behandelingen uit mijn verzekering
Het kan zijn dat je niet alle behandelingen waar je verzekerd voor bent hebt gebruikt. Hier kun je dan, in hetzelfde kalenderjaar, nog steeds gebruik van maken. Stel dat je vergoeding krijgt voor 9 fysiotherapie behandelingen, maar je bent maar 5 keer bij de fysiotherapeut geweest; dan kun je in datzelfde kalenderjaar nog 4 behandelingen vergoed krijgen.

​4. Fysiotherapie voor een aandoening volgens bijlage 1 besluit zorgverzekering

Ga je naar een fysiotherapeut om behandeld te worden voor een aandoening volgens bijlage 1 besluit zorgverzekering? Dan moet je een verwijzing of een verklaring van een medisch specialist, huisarts of bedrijfsarts hebben. De behandeling wordt echter alleen vergoed als je behandeld wordt voor een aandoening die staat genoemd in ‘bijlage 1 van het besluit zorgverzekering’. Dit wordt ook wel de chronische lijst of de lijst Borst genoemd.

Als de aandoening voorkomt op deze lijst, dan is het afhankelijk van de aandoening hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Bij sommige aandoeningen is een maximale behandelingsduur van bijvoorbeeld een beperkt aantal maanden. Bij andere aandoeningen kan het zijn dat je voor een langere periode recht hebt op vergoeding.

Je kan bij ons een fysiotherapeut zoeken met wie wij een contract hebben afgesloten. Kijk hiervoor in onze zorgzoeker.

Het is belangrijk om te onthouden dat er op deze pagina een overzicht is gegeven van bepaalde fysiotherapie die veel wordt gebruikt of waar veel vragen over zijn. Dit is daarom ook geen overzicht van de volledige polisvoorwaarden. Als je alle informatie wilt lezen over de polisvoorwaarden rondom fysiotherapie verwijzen wij je graag door naar de pagina met alle polisvoorwaarden.

​​