Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Vergoeding huisartsenzorg

​​De huisarts is vaak het eerste aanspreekpunt als je lichamelijke of geestelijke klachten hebt? Een huisarts stelt een diagnose en probeert je zo goed mogelijk te helpen. Als het nodig is, verwijst je huisarts je door naar een arts of andere zorgverlener. Op deze pagina vind je alles over huisartsenzorg en de vergoeding.​

​​De vergoeding van huisartsenzorg en je eigen risico

Huisartsenzorg wordt vergoed vanuit je basisverzekering. In de meeste gevallen hoef je niets te betalen voor huisartsenzorg. Zo betaal je voor een bezoek aan de huisarts of telefonisch consult geen eigen risico. Ook het inschrijftarief, zorg van de praktijkondersteuner en ketenzorg vallen niet onder het eigen risico. Je betaalt wel eigen risico voor:

  • Laboratoriumonderzoeken (bijvoorbeeld een bloedonderzoek of soa-test)
  • Zorg bij een medisch specialist als je doorverwezen wordt

Wat valt er onder de vergoeding van huisartsenzorg?

Onder de vergoeding van huisartsenzorg valt: een (telefonisch) consult, een huisbezoek of bijvoorbeeld een bezoek aan de huisartsenpost in de avond of in het weekend. Hieronder vind je informatie over welke huisartsenzorg er nog meer onder de vergoeding van de basisverzekering valt.

Inschrijftarieven huisarts

De huisartsenpraktijk waar je ingeschreven staat brengt elke 3 maanden kosten in rekening. Je kan dit zien als abonnementskosten. Deze kosten zorgen ervoor zorgen dat je altijd bij je huisarts terecht kan als je zorg nodig hebt. Ook wanneer je niet bij huisarts bent geweest worden deze tarieven in rekening gebracht. Het bedrag is onder meer afhankelijk van hoe oud je bent, of je chronisch ziek bent en in welke wijk je woont. Deze inschrijftarieven worden volledig vergoed.

Praktijkondersteuner (POH)

Bij een chronische aandoening of bij psychische klachten kan de huisarts je doorverwijzen naar een praktijkondersteuner (POH). De praktijkondersteuner geeft voorlichting over je ziekte, voert controles uit, helpt je met je medicijnen en bekijkt samen met jou hoe je gezonder kan leven. De praktijkondersteuner GGZ ondersteunt de huisarts bij de behandeling van patiënten met psychische problemen. Zorg van de praktijkondersteuner wordt volledig vergoed.

Ketenzorg

Bij ketenzorg werken meerdere zorgverleners samen om patiënten de zorg te leveren die zij nodig hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij COPD, Diabetes Mellitus (suikerziekte) en hart- of vaatziekten. De huisarts bepaalt of de zorg als ketenzorg wordt verleend en stelt met andere zorgverleners een behandelplan op. Ketenzorg wordt volledig vergoed.

Niet tevreden over je huisarts?

Heb je een conflict met je huisarts? Of vind je je huisarts niet goed? Helaas kunnen we je in deze situatie niet helpen. We adviseren je om in gesprek te gaan met je huisarts. Je kan ook gebruik maken van de klachtenregeling van de praktijk. Informatie over de klachtenregeling vind je terug op de website van de praktijk.

Kom je er samen niet uit? Dan kan je je klacht bespreken met een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris van het SKGE​. De klachtenfunctionaris bemiddelt en gaat samen met jou op zoek naar een oplossing van je klacht of probleem.

Helaas kunnen wij als zorgverzekeraar weinig voor je betekenen als je in deze situatie wil overstappen van huisarts. Wel kan je zelf op zoek gaan naar een andere huisarts. We hebben op deze pagina​ enkele tips voor je op een rij gezet die je helpen bij het vinden van een nieuwe huisarts. Ook kan je huisarts soms helpen bij het vinden van een andere praktijk.